fbpx
Domov Jednoduché Domáce pečivo: Vláčne kváskové pletenky ako z pekárne

Domáce pečivo: Vláčne kváskové pletenky ako z pekárne

Autorka Jana Štrbková
kváskové pletenky so sezamom

Chutná desiata, to je mäkučká pletenka s maslom, šunkou, syrom a šalátom. Preto doma tak často pečieme tieto nadýchané kváskové pletenky. Zamilujete sa do nich na prvé zahryznutie.

kváskové pletenky so sezamom

Domáce pečivo: Vláčne kváskové pletenky ako z pekárne

Chutná desiata, to je mäkučká pletenka s maslom, šunkou, syrom a šalátom. Preto doma tak často pečieme tieto nadýchané kváskové pletenky. Zamilujete sa do nich na prvé zahryznutie. Jednoduché kváskové pletenky, slané pletenky, pletenky ako z pekárne, recept na kváskové pletenky. kváskové slané pečivo European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 12 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Rozkvas: 170 g hladkej špaldovej múky, 170 g vody, 1 lyžice ražného alebo špaldového kvásku
Cesto: 340 g hladkej špaldovej múky, 90 g vody, 40 g bravčovej masti, 1,5 lyžičky soli, 1 lyžička tekutého medu
Na potretie: 1 vajíčko
Na posypanie:
sezamové semienka

recept na kváskové pletenky

Kváskové pletenky. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas špaldovú múku preosejeme, pridáme vodu a kvások. Zmiešame a prikryjeme fóliou. Necháme  odpočívať asi 10 - 12 hodín. 
  2. Pripravíme si cesto. Do rozkvasu pridáme preosiatu múku, vodu, soľ, roztopenú a vychladnutú masť, med. Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky aj od ruky. Prikryjeme a necháme postáť pol hodinu. Potom ešte trochu premiesime. Opäť prikryjeme a necháme kvasiť asi 3 hodiny.
  3. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujeme valček. Ten preložíme na polovicu, obtočíme a konce spojíme.
  4. Hotové pletenky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme ešte postáť ešte 2 - 3 hodinky.
  5. Pred pečením potrieme pletenky rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom.
  6. Rúru si vyhrejeme na 250 ˚C a vložíme do nej aj spodný hlboký plech na zaparenie pečiva.
  7. Pletenky pokropíme vodou z rozprašovača. Vložíme do rúry, do spodného hlbokého plechu nalejeme pohár vody na zaparenie.
  8. Pečieme asi 15 - 20 minút dozlatista. Upečené pletenky necháme vychladnúť na mriežke.

Tip Medových motúzov

Pletenky môžeme posypať aj makom alebo hrubou soľou.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1