fbpx
Domov Nočný blog Kávové eklérky, tiger a láska

Kávové eklérky, tiger a láska

Autorka Nika Lucáková
Kávové eklérky

Poznáte Tracyho tigra? Táto útla Saroyanova knižočka je pre Honey také pohladkanie. Zbožňuje toho tigra, čo Tracyho sprevádza a potom ešte celý ten príbeh, čo sa točí okolo mládenca, ktorý vláči mechy s kávou.

Káva, to je to povzbudzujúce slovo, ktoré Honey vždy poteší. Má rada tú predstavu a ten zvuk, ako šuchocú zrniečka kávy v mechoch, ktoré Tracy na chrbte prevláča a ako neodolateľne to musí voňať v pražiarni a tam, kde ochutnávači celý deň usrkujú vzorky čerstvo pripravenej kávy…

Honey si nemôže pomôcť, ale závislosť na káve nepovažuje až za taký problém a nesmierne si to užíva. Čiernu a horkú, mliečnu viedenskú melange aj našľahané kapučíno s rôznymi druhmi mlieka. Ale najradšej horkú, cukor akoby tento nápoj pre Honey tak nejako kazil.
Nika Lucáková

To ale neznamená, že si ho nemožno vynahradiť sladkým prídavkom ku káve. Mandľa v čokoláde, karamelový keksík, hm, aj to je riešenie. Ale nie také uspokojujúce. Čo tak zdvojnásobiť potešenie zákuskom, ktorý už kávu obsahuje a ešte si k nemu šálku kávy aj dopriať? Napríklad ľahučké penové „eklérky“ (Francúzi by použili výraz „éclairs“) z odpaľovaného cesta s tvarohovou plnkou s kávou a bielou čokoládou. Také by si hádam dal Tracy, jeho Laura a možno aj tiger. Nie možno, ale určite!

Kávové eklérky

Kávové eklérky

Výborný recept na kávové eklérky. Foodstyling: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková Nočný blog Kávové eklérky, tiger a láska European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 16 kúskov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.5/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto (na 16 kúskov) treba:

65 ml mlieka, 65 ml vody, 60 g masla, 65 g hladkej múky, štipku soli, 2 vajíčka

Na plnku:

2 tabuľky bielej čokolády, 1 kvalitné espresso (asi 20 až 25 ml), , 1 téglik termizovaného tvarohu, pár kvapiek vanilkového extraktu

Na polevu:

1/2 tabuľky bielej čokolády, trošku masla, kávové zrnká a instantná káva na ozdobu

Kávové eklérky recept

Zamilovaný blog o kávových eklérkach. Foodstyling: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková

Postup

  • Mlieko, vodu, maslo a štipku soli spolu zohrejeme a maslo necháme rozpustiť.
  • Potom zložíme z ohňa a vsypeme naraz múku. Rozmiešame, vrátime späť na oheň a aspoň minútu miešame, až, kým nevznikne lesklé cesto, ktoré sa pekne odlepuje od dna aj od stien.
  • Preložíme do misy a necháme aspoň 5 minút chladnúť.
  • Potom po jednom zašľaháme vajcia, až vznikne lepkavé hustejšie cesto.
  • Preložíme ho do cukrárskeho vrecka s väčšou špičkou a na plech s papierom na pečenie nastriekame širšie pásiky dlhé asi 8 cm.
  • Pečieme pri 180 °C asi 20 až 22 minút.
  • Vyberieme, preložíme z plechu na mriežku a necháme vychladnúť.
  • Na krém rozpustíme bielu čokoládu (pozor, nie pri príliš vysokej teplote, aby sa nezhrčkavela), vymiešame s espressom a potom opatrne spojíme s tvarohom a vanilkovým extraktom.
  • Krém dáme do zdobiaceho vrecka s tenšou špičkou, prepichneme jednotlivé eklérky a naplníme krémom.
Recept na kávové eklérky

Výborný recept na kávové eklérky. Foodstyling: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Navrch potrieme eklérky rozpustenou bielou čokoládou s maslom, posypeme kávou a dozdobíme celými kávovými zrnkami.  

Eklérky a kávička, to je za odmenu, pre potešenie, na povzbudenie a jednoznačne ešte aj z lásky. Honey odporúča prečítať si o tigrovi, čiernom panterovi, čo sa zrazu objaví, potom zmizne, býva na odstrel a potom odniekaľ opäť vylezie. Teda, aby to Honey nejak vysvetlila, nič objavné na tom, z jej strany nie je, o tú krásnu poetiku sa už postaral pán Saroyan, lebo TIGER v knihe JE LÁSKA! 

Ešte si prečítajte

4 komentáre

Andrea 26. augusta 2020 - 10:56

Som nadšená z Vasich receptov, neviem ktorý skôr upeciem.

Odpoveď
Jana Štrbková 26. augusta 2020 - 21:16

To sa veľmi teším, verím, že vám budú chutiť. Už som ich na stránku napiekla aj odfotila vyše 400, takže je z čoho vyberať.

Odpoveď
Jarmila Dobáková 13. novembra 2020 - 23:52

Tak ja zajtra začnem francúzskou čokoládovou penou 😊

Odpoveď
Jana Štrbková 14. novembra 2020 - 19:53

To je super, verím, že si poriadne pochutíte 🙂

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1