fbpx
Domov Koláče a zákusky Lahodný Créme caramel

Lahodný Créme caramel

Autorka Nika Lucáková
recept na créme caramel

Ako z parížskej cukrárne chutí tento vynikajúci dezert. Je to Créme caramel a podľa nášho osvedčeného receptu si ho pripravíte jednoducho aj vy doma. A tak sa môže aj vaša terasa premeniť na šik francúzsku „pâtisserie“.

recept na créme caramel

Francúzsky dezert: Lahodný Créme caramel

Ako z parížskej cukrárne chutí tento vynikajúci dezert. Je to Créme caramel a podľa nášho osvedčeného receptu si ho pripravíte jednoducho aj vy doma. A tak sa môže aj vaša terasa premeniť na šik francúzsku "pâtisserie". Koláče a zákusky créme caramel, recept na créme caramel, najlepší créme caramel European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 6 mištičiek Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

200 g kryštálového cukru na karamel, 2 lyžice kryštálového cukru do krému, 4 vajíčka, 2 žĺtky, dreň z 1 vanilkového struku, 1 lyžička vanilkového extraktu, 300 ml mlieka, 250 ml šľahačkovej smotany

karamel recept

Karame. Príprava: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Na panvicu dáme cukor a pridáme 6 lyžíc vody. Krátko premiešame a potom už necháme len bez miešania skaramelizovať, ale nie príliš. Lebo horký karamel pokazí celý zážitok, tak to netreba s tým pálením prepísknuť.
  2. Horúci karamel opatrne nalejeme na dno 6 zapekacích misiek a necháme vychladnúť a stuhnúť.
creme caramel

Lahodný karamel. Príprava: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková

3. V hrnci zohrejeme mlieko, smotanu, 2 lyžice cukru a pridáme dreň vyškrabanú z vanilkových strukov.
4. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
5. Vajíčka a žĺtky spolu vymiešame metličkou na sneh aj s vanilkovým extraktom  a opatrne za stáleho miešania prilejeme aj vanilkové mlieko.
6. Krém ešte precedíme cez jemné sitko, aby v ňom náhodou neostali kúsky vajíčkovej praženice (keď sa mieša teplé mlieko s vajcami, môže sa to trošku stať) a rozdelíme do jednotlivých mištičiek.

vanilkový krém

Vanilkový krém. Príprava: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková

7. Každú misku prekryjeme kúskom alobalu, do ktorého urobíme nožom dierky.
8. Poukladáme ich do pekáča. Asi do výšky dvoch tretín misiek nalejeme do pekáča horúcu vodu a takto vo vodnom kúpeli pečieme pri  160˚C asi 40 minút.
8. Po upečení vyberieme z vodného kúpeľa a keď misky dobre vychladnú, schováme ich najlepšie na celú noc do chladničky.

creme caramel recept

Créme caramel. Príprava: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková

9. A potom už stačí len prejsť po obvode upečeného krému nožom, priložiť dezertný tanierik a opatrne preklopiť.  Karamel sa roztečie a do krému sa zaborí lyžička...  

A Honey ešte jedenkrát púšťa Suzaninu pieseň, It won´t do to dream of caramel.... Pustite si ju aj vy a vychutnajte si čaro okamihu.

Tip Medových motúzov

Najdôležitejšou súčasčou tohoto receptu je lahodný karamel. No naň môžeme do misky pridať aj lyžičku višňového džemu. Bude unikátny.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1