fbpx
Domov Chutné polievky Liečivá polievka: Poctivý hovädzí vývar

Liečivá polievka: Poctivý hovädzí vývar

Autorka Jana Štrbková
poctivý hovädzí vývar recept

Hovädzí vývar je plný vitamínov, minerálov a dodá nám energiu aj počas horúcich dní. Navyše je taký chutný. Poďte si ho pripraviť spolu so mnou a uvidíte, že lepší ste už teda dávno nejedli. Dodá vám silu, poteší, pohladí a pripomenie istotu, ktorú nám dávali babičkine polievky, keď sme ešte boli malí.

poctivý hovädzí vývar recept

Liečivá polievka: Poctivý hovädzí vývar

Hovädzí vývar je plný vitamínov, minerálov a dodá nám energiu aj počas horúcich dní. Navyše je taký chutný. Poďte si ho pripraviť spolu so mnou a uvidíte, že lepší ste už teda dávno nejedli. Dodá vám silu, poteší, pohladí a pripomenie istotu, ktorú nám dávali babičkine polievky, keď sme ešte boli malí. Chutné polievky hovädzí vývar recept, najlepší hovädzí vývar recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

300 g hovädzích špikových kostí, 500 g hovädzích kostí, mäso, môžu byť aj rebrá či chvostík, 2 lyžice citrónovej šťavy, 5 guľôčok celého korenia, 5 guľôčok nového korenia, asi centimeter čerstvej kukumy alebo 1/2 lyžičky mletej kurkumy. asi centimeter čerstvého zázvoru alebo 1/2 lyžičky mletého zázvoru, 2 klinčeky, 2 bobkové listy, 1 cibuľu, 1 hlávku cesnaku, 2 mrkvy, 1 petržlen, 3 stonky stopkového zeleru, za hrsť byliniek: petržlenová vňať, rozmarín, tymián
Na dokončenie: ryžové rezance, 1 na tenké plátky nakrájaná mrkva, soľ podľa chuti
Na dozdobenie: petržlenová vňať, čili paprička

Postup

  1. Kosti aj mäso opláchneme pod studenou vodou, vložíme do veľkého hrnca a zalejeme 3 l studenej vody. Pridáme citrónovú šťavu a koreniny.
  2. Bylinky opláchneme, vložíme do hrnca, pridáme aj očistenú zeleninu. Vývar privedieme do varu a varíme na miernom ohni, má len „pobublávať“. Asi po 15 minútach sa na povrchu začne tvoriť pena, tak ju zbierame lyžicou, trvá to asi 15 minút. Potom hrniec zakryjeme a na najnižšom ohni varíme 6 – 8 hodín. Po dvoch hodinách varenia môžeme vybrať mäsko, bude hotové. 
  3. Hotový vývar prelejeme cez sitko, budeme ho mať asi 1,5 – 2 litre, čo je asi na 5 – 6 porcií.
  4. My máme radi vo vývare aj al dente uvarenú mrkvu a ryžové rezance. Preto do precedeného vývaru pridám natenko nakrájanú mrkvu a povarím ešte asi 10 minút, nakoniec pridám ryžové rezance, povarím,  podľa chuti dosolím.
  5. Hovädzí vývar s rezancami nalejeme do tanierov, pridáme uvarené mäso, naaranžuje nakrájanú chilli papričku a petržlenovú vňať.
  6. Môžeme ešte dochutiť čerstvo zomletým čiernym korením.

Tip Medových motúzov

Čím dlhšie sa vývar varí, tým viac účinných látok z kostí sa uvoľní. Ak máte na povrchu vývaru veľa tuku, odoberte ho a môžete do dvoch dní použiť na prípravu duseného mäsa. Treba ho však skladovať v uzavretej nádobe v chladničke.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1