Domov Veľká noc Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Autorka Jana Štrbková
Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Marcové slniečko vytiahlo zo zeme nádherné fialky a tak nimi dozdobme špeciálnu sladkosť. Je to medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami. Je dokonalá, úžasná, veď vyskúšajte.

Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Marcové slniečko vytiahlo zo zeme nádherné fialky a tak nimi dozdobme špeciálnu sladkosť. Je to medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami. Je dokonalá, úžasná, veď vyskúšajte. Veľká noc Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 12 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Potrebujeme na 1 tortovú formu s priemerom 18 cm:
Na cesto:

4 vajíčka, 1 lyžičku sódy bikarbony, 250 g medu, 150 g hladkej múky
Na plnku:
400 g trstinového cukru, 250 ml vody, 250 ml šľahačkovej smotany, 500 g masla, dreň z jedného vanilkového struku

Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si cesto. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom na svetlú krémovú zmes.
  2. Múku preosejeme a premiešame so sódou bikarbónou.
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej masy po častiach pridávame vyšľahaný sneh a preosiatu múku. Zľahka premiešavame metličkou na sneh. Cestom naplníme maslom vymastenú tortovú formu a pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 - 30 minút. Šlajdľou skontrolujeme, či sa cesto v strede torty nelepí. 
  4. Na plnku si vyrobíme karamel. Vodu a cukor dáme do hrnca na veľký oheň a miešame, kým sa cukor vo vode nerozpustí. Plameň stíšime asi na minútu na minimum a miešame ďalej. Privedieme do varu a varíme asi 10 - 13 minút bez miešania. Keď začne cukor karamelizovať jemne potrasieme panvicou a odstavíme z ohňa. Pomaly pridávame smotanu, miešame a vrátime hrniec na pol minúty na mierny oheň, aby sa zložky dobre spojili, nakoniec pridáme dreň z vanilkového struku. Necháme vychladnúť.
  5. Maslo nakrájame na kocky a dáme do šľahača, šľaháme asi 8 minút. Pridáme vychladnutý karamel a šľaháme ďalších 8 minút. 
  6. Korpus prekrojíme na tri alebo štyri časti (podľa priemeru formy), každú časť natrieme plnkou a štvrtinu si necháme aj na ozdobenie bokov a vrchu torty. Na nanášanie krému používame špachtľu.
  7. Tortu dáme schladiť na 2 - 3 hodiny do chladničky a dozdobíme fialkami.

Tip Medových motúzov

Vedeli ste, že fialky sú jedlé? Tak túto voňavú prírodnú ozdobu môžete hneď aj zjesť.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1