fbpx
Domov Chutné polievky Na horúce dni: Studená polievka gazpacho

Na horúce dni: Studená polievka gazpacho

Autorka Jana Štrbková
recept na pravé talianske gazpacho

Keď stojí vzduch a hýbu sa len myšlienky… vtedy nevarím. Pretože je čas na pravé talianske gazpacho… Ak už máte domáce paradajky, nepoznám lepšiu letnú studenú polievku. Pripavte si ju spolu so mnou.

recept na pravé talianske gazpacho

Na horúce dni: Studená polievka gazpacho

Bazalka je bylinka obľúbená najmä v stredomorskej kuchyni a pre jej blahodarné účinky na zdravie ju mnohé národy uctievali ako posvätnú rastlinku. Dnes vieme, že táto bylina upokojuje nervový aj tráviaci systém. Zlepšuje chuť do jedla a má výrazne antimikrobiálne účinky. Vynikajúci prostriedok na zmiernenie plynatosti. V kuchyni ju používame najmä pri dochucovaní cestovín a pochúťok pripravených z paradajok. Vynikajúca je kombinácia tejto bylinky aj s mäsom či rybami, neodolateľne chutí aj v omáčkach a dresingoch. Chutné polievky gazoacho recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

600 g paradajok, 2 šalotky, 2 papriky, 1 stredne veľkú šalátovú uhorku, 3 strúčiky nového cesnaku, 5 PL olivového oleja, 100 ml suchého červeného vína, 2 PL červeného vínneho octu, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie a med na dochutenie, bazalka a 4 plátky celozrnného chleba 

Postup

  1. Paradajkám navrchu zľahka nakrojíme do tvaru kríža šupku a zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice. Vyberieme deravou naberačkou, ošúpeme a nakrájame nadrobno. Papriky zbavené jadrovníkov, a šalotku nakrájame nadrobno.
  2. Paradajky, šalotku, papriku a cesnak rozmixujeme na hrubšiu hmotu. Pridáme ošúpanú a nakrájanú uhorku a mixujeme dohladka. Dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a medom. Prelejeme do sklenenej nádoby a dáme do chladničky vychladnúť.
  3. Chlieb nakrájame na kocky a mierne orestujeme na 2 PL olivového oleja. Poliveku nalejeme do tanierov, polejeme olivovým olejom, posypeme chlebovými kockami a dozdobíme lístkami bazalky.

Tip Medových motúzov

Bazalka je bylinka obľúbená najmä v stredomorskej kuchyni a pre jej blahodarné účinky na zdravie ju mnohé národy uctievali ako posvätnú rastlinku. Dnes vieme, že táto bylina upokojuje nervový aj tráviaci systém. Zlepšuje chuť do jedla a má výrazne antimikrobiálne účinky. Vynikajúci prostriedok na zmiernenie plynatosti. V kuchyni ju používame najmä pri dochucovaní cestovín a pochúťok pripravených z paradajok. Vynikajúca je kombinácia tejto bylinky aj s mäsom či rybami, neodolateľne chutí aj v omáčkach a dresingoch.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1