Domov Vianočné pečenie Najlepší metrový koláč

Najlepší metrový koláč

Autorka Jana Štrbková
Recept na najlepší metrový koláč

Najlepší metrový koláč sme s maminou piekli, natierali, plnili a polievali voňavou čokoládou vždy na Vianoce. Myslím, že som ho inokedy, ako na sviatky ani nejedla. Milujem ho dnes rovnako a presne ako mamina ho pečiem vždy na Vianoce. Toto je teda náš desaťročiami overený rodinný recept. 

Chcete, aby bola čokoládová poleva vždy dokonalá? Metrový koláč natrite dohladka plnkou po celom povrchu a nechajte aspoň hodinku stuhnúť v chladničke. Čokoládovú polevu roztopte a nalejte bohatým prúdom po celom chrbte koláča tak, aby sa dokonalo roztiekla.

Jana Štrbková

ZAMILUJTE SA SPOLU SO MNOU… DO VIANOČNÉHO PEČENIA.

Milujem chuť kokosu a tak niekedy robievam najlepší metrový koláč posypaný kokosom. Metrový koláč natriem dohladka plnkou a po celom povrchu ju posypem asi 100 g kokosovej múčky.

Recept na najlepší metrový koláč

Najlepší metrový koláč

Najlepší metrový koláč s čokoládovou polevou je ozdobou vianočného stola. Vianočné pečenie metrový koláč, vianočné pečenie, čokoládová poleva European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 24 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

2 formy na srnčí chrbát
Na cesto: 8 vajíčok, 520 g práškového cukru, 200 ml oleja, 200 ml teplej vody, 1 balíček vanilkového cukru, 520 g polohrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 2 lyžice kakaa, štipku sódy bikarbóny, tuk na vymastenie a múku na vysypanie formy, čokoládovú polevu
Na krém: 800 ml mlieka, 2 balíčky krémového prášku Zlatý klas, 200 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 500 g masla, 150 ml rumu
Na polevu: 200 g horkej čokolády na varenie
Alebo na posypanie: 100 g strúhaného kokosu

Najlepší metrový koláč posypaný kokosom

Postup

  1. Dve formy na srnčí chrbát vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Pripravíme si cesto. Vyšľaháme najskôr bielky so štipkou soli a v druhej miske vyšľaháme dopenista žĺtky s cukrom, postupne primiešame vlažnú vodu a olej. Do tejto hmoty striedavo primiešavame preosiatu múku zamiešanú s jedným kypriacim práškom a jemne sneh.
  3. Polovicu piškótového cesta vlejeme do jednej formy.
  4. Do druhej polovice cesta vmiešame preosiate kakao a štipku sódy bikarbóny.
  5. Kakaové cesto vlejeme do druhej formy a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Špajdľou vyskúšame, či je cesto upečené.
  6. Upečené žlté cesto vyberieme a hnedé ešte dopečieme, potrebuje asi o 10 minút dlhší pobyt v rúre.
  7. Korpusy necháme vychladnúť vo formách a potom ich vyklopíme.
  8. Pripravíme si krém. V mlieku uvaríme dva pudingové prášky Zlatý klas, do uvareného pudingu pridáme asi pol decilitra rumu a puding necháme vychladnúť.
  9. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a postupne prišľahávame puding.
  10. Korpusy nakrájame na jedenapolcentimetrové plátky. Zvyšok rumu dáme do fľaštičky s rozprašovačom, aby sme rum rovnomerne striekali na piškótové plátky.
  11. Ideme skladať. Plátok žltého korpusu postriekame rumom, natrieme naň plnú lyžicu krému, ten rozotrieme a prilepíme ďalší kus hnedého korpusu. Tak striedavo pozliepame všetky kúsky.
  12. Zvyškom krému potrieme vrch a boky koláča. Môžeme si vybrať, či chceme koláč poliať čokoládovou polevou alebo posypať kokosom.
  13. Ak sme si vybrali čokoládovú polevu, čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a polejeme ňou koláč, ktorý sme potreli zvyšnou plnkou a pol hodinu nechali stuhnúť v chladničke. Ak sme sa rozhodli pre strúhaný kokos, koláč potrieme plnkou a hneď posypeme strúhaným kokosom.  Dáme stuhnúť do chladničky.
  14. Po stuhnutí pokrájame asi pod 45 stupňovým uhlom na plátky tenké asi na centimeter.

Tip Medových motúzov

Ak koláčik servírujete malým deťom, môžete namiesto rumu pridať len pár kvapiek vanilkovej alebo rumovej arómy.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1