fbpx
Domov Nočný blog O sile slepačieho vývaru a šťastí, ktoré prináša

O sile slepačieho vývaru a šťastí, ktoré prináša

Autorka Jana Štrbková
Výborný recept na slepačí vývar

Začalo sa to v nedeľu ráno. O šiestej som otvorila chladničku. A zbadala sliepku, ktorej trčali z hrnca nohy. Až vtedy som si spomenula, prečo som nastavila budík tak skoro. Včera som uverila myšlienke, že musím spomaliť. 

Preto som sa pre blaho celej rodiny aj svoje ušľachtilo rozhodla variť tú sliepku, ktorá nám ešte včera behala okolo kurína celučičkých šesť hodín. Teda od šiestej ráno až do pravého poludnia…

Najskôr som skúmavým okom prešla kožu sliepky a vytrhla posledné zbytky bŕk z pierok. Vyumývala som ju zvonka aj zvnútra. Pekne ju uložila do veeeľkého hrnca a rozospatá začala zháňať ingrediencie…
Jana Štrbková

Štipľavý slepačí vývar

Poctivý domáci slepačí vývar. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Potrebujeme: 1 čerstvú domácu sliepku, 5-6 bobkových listov, 5 guľôčok čierneho a 5 guľôčok nového korenia, 3 klinčeky, kúsok zázvoru, 1 KL kurkumy, 2 neošúpané cibule, 2 strúčiky cesnaku, hrubú nerafinovanú morsku soľ, 6 mrkiev, 3 petržleny, 1/2 menšieho zeleru, 1 menší pór, zväzok petržlenovej a zväzok zelerovej vňate
Na krupicové halušky: 3-4 PL detskej krupice, 1 vajce, štipka soli, 2 vetvičky nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate

Môjslepačí vývar obsahuje samé zdravé ingrediencie. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Do hrnca so sliepkou vždy pridávam ako prvý bobkový list. Natrhala mi ho pani Ljerka na panensky čistom ostrove v Chorvátsku, kde nás ubytovala počas poslednej letnej dovolenky. Spolu s bobkovým listom sa do vývaru dostáva silný antioxidant. Vavrín pravý je čistý prírodný produkt, ktorý podporuje trávenie, zásobí telá jedákov minerálmi a vitamínmi, poriadne ich zdetoxikuje a pozdvihne im náladu.  

Všetky zvláštne ingrediencie chuť vývaru zošľachtia. Foto: Jana Štrbková

Kým vysvetlím ostatné pridávané ingrediencie ubezpečujem vás, že chuť vývaru nepokazia. Skôr zošľachtia. Verte mi 🙂 
Stará mama ma nedávno doma videla, ako krájam zázvor. Zobrala ho do ruky a poprezerala si ho. „Ja som ho tuším videla naposledy pred vojnou. Pridávala som ho nastrúhaný do polievok,“ čudovala sa. Jej priznanie je dôkazom, že táto surovina nie je len súčasťou ázijských vývarov. 

Podľa starých mám je slepačí vývar hotový liek pre telo aj dušu. Foto: Jana Štrbková

Do vývaru ho pridávali prešporské gazdinky úplne rutinne. Kamoška Ľubka mi nedávno potvrdila, že jej omama žijúca roky v centre Bratislavy ho pridáva do vývaru stále. Odkrojím vždy len kúsoček tejto pikantnej dobroty veľký asi ako článok malíčka a ošúpem. Vývaru dodá sviežu chuť a vôňu, navyše podporuje trávenie, zvyšuje imunitu, vitalitu a prekrvenie tela. Chýba ešte 5 guľôčok čierneho, 5 guľôčok nového korenia a 3 voňavé klinčeky. Trocha kurkumy, ktorá dodá krásnu farbu a zlepšuje náladu, je bojovníkom proti jarnej únave a tráviacim problémom. Túto ingredienciu som skutočne ukradla z ázijskej kuchyne 🙂 Ešte do vývaru čľupnú dve menšie neošúpané cibule a dva strúčiky cesnaku, účinné prírodné antibiotiká. 

Foto: Jana Štrbková

Hrniec var. Pomaly, pomaličky, len akoby naoko, hladina tekutiny sa len trochu vlní a zo svojich útrob vypúšťa sivo-hnedú penu. Stojím pri hrnci s lyžicou a tú penu lovím. Neponáhľam sa. Nemám kam. Mám pred sebou celých šeť hodín a všetci v dome ešte spia.
Jana Štrbková


Stojím pri tom hrnci a cítim sa ako hlavná hrdinka románu, ktorý mi kedysi požičala Monika. Bol o kuchárke, ktorá varila celej rodine. Keď mala dobrú náladu, tak sa všetci, čo jedli jej menu usmievali. Keď však piekla koláče smutná, všetci, čo dobroty, jedli plakali. Ja by som chcela uvariť slepačiu polievku prinášajúcu pocity šťastia. Ten recept by potom iste išiel na dračku… 

Dokonalý slepačí vývar. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Po troch hodinách rozjímania, začína hektickejší finiš. Lebo už všetci vstali a každý chce svoje raňajky. Vedľa rozvoniavajúcej omelety a počas hukotu mixéra na smoothie s pokojom angličana ošúpem zeleninu a zviažem zväzok byliniek. Všetko vhodím do polievky, trochu pridám oheň a dosolím. Zo špajzy musím vytiahnuť ešte ďalšie štyri mrkvy a dva petržleny, pretože náš šesťročný syn trvá na tom, že mi ich ošúpe a vlastnoručne pridá do vriacej polievky. Posielam ho ešte po vajíčko na halušky. Odlepí pohľad od vriaceho hrnca a uteká do chladničky. Dôvod je jednudchý. Krupicové halušky miluje. 

Slepačí vývar s krupicovými haluškami. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Z  detskej krupice, jedného domáceho vajíčka, štipky soli a nakrájanej petržlenovej vňate pripravím cesto na halušky. Odoberiem z vývaru do menšieho hrnca. Lyžicu namočím do vriaceho vývaru, potom do nej naberiem cesto a vložím halušku do hrnca. V postupe pokračujem, kým miniem všetko cesto. Čakám asi desať minút, kým sa veľké krupicové halušky uvaria. Medzitým vytiahnem sliepku, nakrájam z nej mäso, pridám petržlenovú vňať. Všetko naservírujem do tanierov.

Môj muž vstáva od stola, pretože hľadá čili papričky. S naším synom si sypú ich zrniečka a drobné kúsočky do taniera s vývarom. Ak nájdu poriadne štipľavé, začína pri našom stole smiech a zábava. Preto sa tento vývar volá štipľavý. Nakoniec sa vždy smejeme všetci  a po lícach nám tečú slzy šťastia.




Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1