fbpx
Domov Koláče a zákusky Ovocná torta s ricottou a želatínou

Ovocná torta s ricottou a želatínou

Autorka Jana Štrbková
ovocná torta s ricottou a želatínou

Toto je ovocná torta s ricottou a želatínou, ktorá zdobieva náš večerný stôl počas leta. Ovocia máme v záhrade kopec a tak ju môžem piecť takmer každý týždeň. Som šťastná, že za tie roky, keď som ju zverejnila aj pre vás, sa stala aj vašou obľúbenou. A ani sa nečudujem. Je šťavnatá, ľahučká ako obláčik s kopou megazdravých čerstvých malín.

ovocná torta s ricottou a želatínou

Ovocná torta s ricottou a želatínou

Toto je ovocná torta s ricottou a želatínou, ktorá zdobieva náš večerný stôl počas leta. Ovocia máme v záhrade kopec a tak ju môžem piecť takmer každý týždeň. Som šťastná, že za tie roky, keď som ju zverejnila aj pre vás, sa stala aj vašou obľúbenou. A ani sa nečudujem. Je šťavnatá, ľahučká ako obláčik s kopou megazdravých čerstvých malín. Koláče a zákusky ovocná torta s ricottou a želatínou recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: forma s priemerom 26 cm Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.5/5
( 11 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto: 125 g masla, 125 g nerafinovaného trstinového cukru, štipku soli, 2 vajcia, 125 g hladkej špaldovej múky, 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva, 45 ml mlieka, tuk na vymasetenie hrubá múka na vysypanie formy
Na plnku: 500 g ricotty, 200 ml šľahačkovej smotany, dreň z jedného vanilkového struku, 3 PL pastovaného medu, 20 g želatíny
Na želatínu: 700 g bobúľ hrozna, 2 balíčky tortového želé v prášku, 2 PL nerafinovaného trstinového cukru

Postup

  1. Maslo, 125 g cukru a soľ spolu vyšľaháme dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia. Múku s práškovým cukrom preosejeme a striedavo s mliekom zašľahávame do cesta. Tortovú formu s priemerom 26 centimetrov vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Nalejeme do nej cesto, zarvnáme ho stierkoku.  Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 25 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
  2. 20 g želatíny na plnku zalejeme 100 ml vody a necháme napučať. Potom ju zohrejeme, aby bola tekutá, ale nevaríme! Ricottu vymiešame s pastovaným medom, šľahačku vyšľaháme a vymiesime do tvarohu. Za stáleho miešania prilievame želatínu a krém nalejeme na vychladnutý korpus. Dáme chladiť do chladničky aspoň na pol hodiny.
  3. V hrnci prevaríme 600 ml vody a 200 g cukru, želé v prášku rozmiešame so 100 ml vody a pridáme k sladkej vode v hrnci. Dobre premiešame a prevaríme. Želé prelejeme do veľkej misy, povrch tesne pokryjeme potravinárskou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila kožka a necháme 15 minút chladiť.
  4. Hrozno umyjeme, očistíme a niekoľko bobúľ hrozna si odložíme bokom na ozdobenie alebo ak ešte máte maliny ako ja, ozdobte malinami. Hrozno tesne vedľa seba poukladáme na vychladenú plnku. Navrch rozdelíme schladené premiešané želé a dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky. Tortu ozdobíme čerstvým hroznom alebo malinami.

Tip Medových motúzov

Namiesto hrozna môžeme použiť akékoľvek bobuľové ovocie. Namiesto pastovaného medu môžeme použiť aj klasický tekutý med alebo vanilkový cukor.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1