fbpx
Domov Čo na obed Prababka langošov: Staroslovenské lepníke

Prababka langošov: Staroslovenské lepníke

Autorka Jana Štrbková
Staroslovenské lepníke recept

Tento storočný recept tvorený len z jednoduchých surovín je dokonalá slasť. Staroslovenské lepníke vyzerajú ako langoše, no nie sú kysnuté a sú tisíckrát chutnejšie. Vyskúšajte.

Staroslovenské lepníke recept

Prababka langošov: Staroslovenské lepníke

Recept na staroslovesnké lepníke plnené tvarohom. Čo na obed staroslovenské lepníke, langoše European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 10 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto: 1 kg hladkej múky, 1 lyžicu soli, 5 lyžíc oleja alebo roztopenej domácej bravčovej masti, 6 dl teplej vody
Na plnku: 1/2 kg domáceho tvarohu, 1 lyžičku soli

Recept na staroslovenské lepníke

Recept na staroslovenské lepníke. Príprava receptu Eva Zvarová, foodstyling a foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Ingrediencie na cesto dôkladne vymiesime. Miesenie je základ úspechu, preto miesime smerom od misy, až kým nám nezačne kvapkať z "paláša", teda z povaly. Teda až kým sa na čele neobjavia kropaje potu.
  2. Cesto je dobre vymiesené, keď sa oddeľuje od ruky aj od misy a je krásne lesklé.
  3. Z tohoto miesenia som mala o dva dni poriadnu svalovicu... Na dlani.
  4. Z cesta vytvoríme 10 bochníkov. Každý rozvaľkáme na veľkosť malého taniera, potrieme masťou, zvinieme ako závin, zakrútime ako slimák.
Príprava staroslovenských lepníkov

Z vymieseného cesta vytvoríme 10 bochníkov a necháme postáť. Foto: Jana Štrbková

5. Zakryjeme utierkou a necháme 10 minút postáť.
6. Vytvoríme bochníčky a každý rozvaľkáme. Vymiešame tvaroh so soľou.

Staroslovenské lepníke plníme tvarohom.

Staroslovenské lepníke plníme tvarohom. Foto: Jana Štrbková

7. Každý bochník rozvaľkáme na okrúhly plát, každý kúsok naplníme 2 lyžicami tvarohovej plnky, zvinieme, stočíme do slimáka, opäť necháme 10 minút postáť.
8. Jemne rozvaľkáme.

Staroslovenské lepníke vyprážame na masti.

Staroslovenské lepníke vyprážame na masti.

9. Rozpálime asi 5 lyžíc masti a vyprážame z každej strany dozlatista asi 5 minút. Ihneď podávame.

Chrumkavé staroslovenské lepníke

Chrumkavé staroslovenské lepníke. Foodstyling a foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Staroslovenské lepníke najlepšie chutia s kyslým mliekom alebo jogurtovým nápojom.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1