fbpx
Domov Koláče a zákusky Sladká klasika: Tvarohový strúhaný koláč

Sladká klasika: Tvarohový strúhaný koláč

Autorka Jana Štrbková
strúhaný tvarohový koláč

Tento koláčik ma sprevádzal celým detstvom. Je to skátka sladká klasika. Tvarohový strúhaný koláč pripravujem podľa klasického receptu, no v okrúhlej forme. U nás doma je na stole takmer každý týždeň. Mňam.

strúhaný tvarohový koláč

Sladká klasika: Tvarohový strúhaný koláč

Tento koláčik ma sprevádzal celým detstvom. Je to skátka sladká klasika. Tvarohový strúhaný koláč pripravujem podľa klasického receptu, no v okrúhlej forme. U nás doma je na stole takmer každý týždeň. Mňam. Koláče a zákusky tvarohový strúhaný koláč, tvarohový koláč, tvarohové recepty, kakaové koláče European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto: 250 g masla, 130 g práškového cukru, štipka soli, 400 g hladkej múky, 1 žĺtok, 3 lyžice kakaa, + maslo na vymastenie formy
Na plnku: 500 g plnotučného hrudkového tvarohu, 100 g práškového cukru, dreň z 1 vanilkového struku, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička citrónovej kôry, 3 žĺtky, 4 bielky, 100 g hrozienok, 1 lyžica rumu

tvarohový strúhaný koláč recept

Tvarohový strúhaný koláč. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si cesto. Do veľkej misy nakrájame maslo, pridáme cukor soľ, hladkú múku, kakao a žĺtky. Rukami vypracujeme hladké cesto.
  2. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti.
  3. Cesto odložíme na 30 minút do chladničky.
  4. Medzitým si pripravíme plnku. Hrozienka zalejeme rumom. Tvaroh rozdrobíme do misy, pridáme oba cukre. Vanilkový struk rozrežeme nožom, zvnútra vyškrabeme dreň a zamiešame do cukru. Pridáme citrónovú kôru, bielka, žĺtka. Lyžicou dobre premiešame, nakoniec pridáme hrozienka namočené v rume.
  5. Rúru predhrejeme na 200 ˚C.
  6. Koláčovú formu s priemerom 24 centimetrov alebo plech, vymastíme maslom a po celej ploche formy nastrúhame polovicu cesta, použijeme strúhadlo s najväčšími otvormi. Cesto jemne pritlačíme bruškami prstov.
  7. Na cesto navrstvíme tvarohovú plnku, ktorú zarovnáme.
  8. Na plnku nastrúhame vrchnú časť cesta.
  9. Dáme do vyhriatej rúry piecť na 10 minút, potom teplotu znížime na 180 ˚C a pečieme ďalších 15 – 20 minút podľa potreby. Či je koláč upečený zistíme klasickým testom špajdľou. Zapichneme ju do stredu koláča a keď sa na ňu cesto nelepí, máme koláč hotový.
  10. Koláč necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky. V koláčovej forme nám vyjde 10 – 12 rezov a na plechu nakrájame koláč na kocky.
  11. Pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.

Tip Medových motúzov

Vyškrabaný vanilkový lusk nezahadzujeme, ale pridáme ho do nádoby s krupicovým cukrom. O niekoľko týždňov tak budeme mať vynikajúci, voňavý domáci vanilkovú cukor.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1