fbpx
Domov Veľká noc Super jednoduchý recept: Veľkonočný mazanec z kvásku

Super jednoduchý recept: Veľkonočný mazanec z kvásku

Autorka Jana Štrbková
recept na veľkonočný kváskový mazanec

Vynikajúci veľkonočný mazanec sa dá pripraviť aj z kvásku. Je, voňavý, mäkučký a veľmi chutný. Je to taká moja obľúbená veľkonočná dekorácia na jedenie. Kváskujte spolu so mnou.

recept na veľkonočný kváskový mazanec

Super jednoduchý recept: Veľkonočný mazanec z kvásku

Vynikajúci veľkonočný mazanec sa dá pripraviť aj z kvásku. Je, voňavý, mäkučký a veľmi chutný. Je to taká moja obľúbená veľkonočná dekorácia na jedenie. Kváskujte spolu so mnou. Veľká noc kváskové recepty, veľkonočný mazanec z kvásku, pečenie z kvásku European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 bochník Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

Kvások: 1 lyžicu ražného kvásku, 100 g pšeničnej celozrnnej múky, 100 ml teplej vody
Cesto: 220 g rozkvasu, 300 g pšeničnej hladkej múky, 80 g tekutého a alebo pastovaného medu, 1 vajce, 2 žĺtky, 100 g masla 60 ml mlieka (ryžové, mandľové), balíček citrónovej kôry, štipka soli, 2 ks vanilkového cukru, 50 g farebných hrozienok (alebo kandizovaného ovocia), 50 ml rumu
Na potretie: 1 vajce

veľkonočný mazanec z kvásku recept

Veľkonočný mazanec z kvásku. Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 - 9 hodín.
  2. Hrozienka zalejeme rumom. Pripravíme si cesto. Vykvasený kvások zmiešame s múkou, vlažným mliekom, vanilkovým cukrom, medom, vajíčkami a žĺtkami. Všetko spolu miesime asi 15 minút. Necháme hodinu odpočívať. Pridáme rozpustené maslo, soľ, citrónovú kôru a vymiesime dohladka. Prisypeme hrozienka a zapracujeme.
  3. Misu vymastíme olejom, dáme do nej cesto a necháme 4 hodiny odpočívať. Potom si cesto vyklopíme na dosku, stočíme do bochníka alebo zapletieme veniec. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod fóliou kysnúť asi 3 hodiny.
  4. Mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Rúru vyhrejeme na 250 ˚C, na spodok položíme prázdny plech, mazanec dáme do rúry a na spodný plech vzápätí vylejeme asi 200 ml vody. Rúru zatvoríme, stíšime na 220 ˚C a pečieme 10 minút. Potom znížime na 180 ˚C a pečieme15 minút, znížime na 170 ˚C a pečieme 50 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.

Tip Medových motúzov

Veľkonočný mazanec najlepšie chutí ako veľkonočné raňajky s maslom, medom a teplým kakaom.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1