fbpx
Domov Koláče a zákusky Super na víkend: Ríbezľový koláč s posýpkou

Super na víkend: Ríbezľový koláč s posýpkou

Autorka Jana Štrbková
ríbezľový koláč s posýpkou recept

Ríbezle sú plné vitamínov a skvelo sa hodia do koláčov. Ich kyslastá chuť sa vyníma aj na mojej výbornej sladkosti. Je to ríbezľový koláč s posýpkou. Nie je to však kysnutá klasika, ale moja vylepšená verzia so šľahačkou, troškou rumu a marcipánu. Mňam.

ríbezľový koláč s posýpkou recept

ríbezľový koláč s posýpkou

Ríbezle sú plné vitamínov a skvelo sa hodia do koláčov. Ich kyslastá chuť sa vyníma aj na mojej výbornej sladkosti. Je to ríbezľový koláč s posýpkou. Nie je to však kysnutá klasika, ale moja vylepšená verzia so šľahačkou, troškou rumu a marcipánu. Mňam. Koláče a zákusky ríbezľový koláč recept, ríbezľový koláč s posýpkou recept, najlepší ríbezľový koláč recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 12 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Na 1 okrúhlu formu s priemerom 20 - 24 cm:
200 g masla, 150 g kryštálového cukru, 6 vajec, štipku soli, 300 g polohrubej múky, 1 lyžicu zemiakového škrobu, pol lyžičky sódy bikarbóny, 200 ml šľahačky, 30 ml rumu, 50g bielej čokolády
250 g čerstvých ríbezlí, maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie formy
Na posýpku: 40 g marcipánu, 30 g masla, 80 g hrubej múky, 1 lyžicu kryštálového cukru, 1 lyžicu citrónovej šťavy, pol lyžičky mletého kardamónu

Postup

  1. Bielka oddelíme od žĺtkov. Zmäknuté maslo vyšľaháme so 100 g cukru do bielej peny. Potom pridávame po jednom za stáleho šľahania žĺtky, kým nevznikne pevná pena. Trvá to asi 5 minút. Z bielkov, štipky soli a zvyšného cukru pomaly vyšľaháme sneh.
  2. Múku zmiešame so škrobom a sódou. Šľahačku vyšľaháme do polotuha.
  3. Do maslovej peny jemne zamiešame najskôr šľahačku, potom striedavo múčnu zmes a sneh. Nakoniec vmiešame najemno nasekanú bielu čokoládu.
  4. Pripravíme si posýpku.  Marcipán s maslom nastrúhame do misy. Pridáme múku, cukor, citrónovú šťavu, na prášok zomletý kardamón a prstami vypracujeme posýpku.
  5. Formu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou.
  6. Rúru predhrejeme na 165 °C.
  7. Ríbezle preberieme a odstopkujeme. Cestom naplníme vymastenú a strúhankou vysypanú formu. Navrch rozložíme ríbezle a posypeme posýpkou.
  8. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 30 – 40 minút pri 165 °C. Po upečení necháme vychladnúť. 

Tip Medových motúzov

Všetky odrody ríbezlí sa pýšia vitamínmi skupiny B, flavónmi, draslíkom, horčíkom a železom. Práve vďaka nemu podporujú tvorbu krviniek a už naši predkovia ich užívali proti anémii aj na zlepšenie činnosti srdca a ciev. Sú unikátni bojovníci s obličkovými kameňmi a ochoreniami močových ciest.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1