fbpx
Domov Čo na obed Tradičný recept: Babičkine makové šúľance

Tradičný recept: Babičkine makové šúľance

Autorka Jana Štrbková
babičkine makové šúľance recept

Hebučké cesto, chuť maku a masla s chrumkavým cukrom. To sú pre mňa babičkine makové šúľance. A presne na také vám teraz ponúkam recept.

babičkine makové šúľance recept

Tradičný recept: Babičkine makové šúľance

Hebučké cesto, chuť maku a masla s chrumkavým cukrom. To sú pre mňa babičkine makové šúľance. A presne na také vám teraz ponúkam recept. Čo na obed makové šúľance, recept na makové šúľance, makové šúľance recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.5/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

700 g varených zemiakov, 400 g polohrubej múky, 3 vajíčka, štipka soli
Na posýpku: 100 g masla, 100 g mletého maku, 3 lyžice práškového cukru

babičkine šúľance recept

Babičkine šúľance. Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Zemiaky uvaríme do mäkka v šupke.
  2. Necháme vychladnúť.
  3. Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu.
  4. Ošúpeme a nastrúhame na drobných očkách strúhadla.
  5. Nastrúhané zemiaky preložíme na dosku.
  6. Dovnútra rozbijeme vajíčka, pridáme soľ a postupne aj polohrubú múku. Rukami ypracujeme hladké cesto.
  7. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí.
  8. Z každého dielu vyvaľkáme dlhý šúľok s priemerom asi centimeter. Keď už máme všetky šúľky pekne zoradené na doske pod sebou, nakrájame ich asi na 2,5 cm kúsky.
  9. Každý šúľanček ešte jemne povľkáme v dlani, aby získal typický, na koncoch zúžený tvar.
  10. Všetky šúľance naraz vložíme do vriacej osolenej vody a jemne premiešame varechou, aby sa oddelili od dna.
  11. V malom plecháčiku necháme roztopiť maslo.
  12. V mlynčeku na kávu rýchlo zomelieme mak.
  13. Po 5  minútach vyberieme šúľance z vody pomocou dierkovanej varešky. Vkladáme do veľkej misy.
  14. Šúľance zalejeme maslom, posypeme makom, cukrom a premiešame . Podávame teplé. 

Tip Medových motúzov

Namiesto maku môžeme šúľance pripraviť s mletými orechmi, strúhankou, ale aj s bryndzou či tvarohom naslano.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1