fbpx
Domov Koláče a zákusky Tradičný recept: Kysnutý koláč s čučoriedkami a rebarborou

Tradičný recept: Kysnutý koláč s čučoriedkami a rebarborou

Autorka Jana Štrbková
kysnutý koláč s čučoriedkami a rebarborou

Čučoriedky sú sladučké a rebarbora zar príjemne kyslastá. Preto je tento kysnutý koláč s čučoriedkami a rebarborou tak veľmi chutný. Receptúra je klasická, s výbornou orechovou posýpkou.

kysnutý koláč s čučoriedkami a rebarborou

Tradičný recept: Kysnutý koláč s čučoriedkami a rebarborou

Čučoriedky sú sladučké a rebarbora zar príjemne kyslastá. Preto je tento kysnutý koláč s čučoriedkami a rebarborou tak veľmi chutný. Receptúra je klasická, s výbornou orechovou posýpkou. Koláče a zákusky kysnutý koláč s posýpkou, tradičný kysnutý koláč, rebarborový koláč, čučoriedkový koláč European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 veľký plech alebo 2 formy na tart 22 cm Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 75 g kryštálového cukru, 25 g droždia, 2 žĺtky + 1 vajce na potretie okrajov, 75 g masla, nastrúhanú kôru z 1 biocitróna, 1 lyžičku soli, 300  g rebarbory, 300 g čerstvých čučoriedok, 2 balenia vanilkového cukru
Na posýpku: 100 g masla, 140 g ladkej múky, 100 g kryštálového cukru, 100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov

Postup

  1. Múku preosejeme do väčšej misy, uprostred urobíme jamku, do nej vlejeme trochu vlažného mlieka, prisypeme polovicu cukru a rozdrobené droždie. Odložíme na teplé miesto, zakryjeme a počkáme asi 15 minút, kým sa vytvorí kvások. Potom pridáme žĺtky, maslo, zvyšok cukru, citrónovú kôru, soľ a postupne prilejeme zvyšok mlieka. Vypracujeme vláčne cesto, miesime dlho, aspoň 20 minút. Je to tvrdá práca, ale máme odskúšané, že robot šikovné ručičky nenahradí. Potom cesto odložíme na teplé miesto, zakryjeme utierkou a necháme aspoň dve hodiny kysnúť. Počas tohto času zdvojnásobí svoj objem. 
  2. Rúru predhrejeme na 170 °C. Veľký plech alebo dva menšie plechy vymastíme maslom. Na každý dáme polovicu cesta a rukami ho roztiahneme na celú jeho plochu. Posypeme umytou, škrabkou ošúpanou a na kúsky nakrájanou rebarborou, čučoriedkami a vanilkovým cukrom. 
  3. Na posýpku si do misky dáme na kúsky nakrájané maslo, posypeme ho múkou a cukrom a rýchlo spracujeme prstami. Nakoniec pridáme nahrubo nasekané orechy, Posýpkou rovnomerne poprášime koláč. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 20 minút dozlatista.

Tip Medových motúzov

Do posýpky môžeme pridať aj škoricový cukor.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1