fbpx
Domov Vianočné pečenie Tukish delight, úžasné želé cukríky

Tukish delight, úžasné želé cukríky

Autorka Jana Štrbková
Domáce želé cukríky v štýle Turkish delight

Pripravme si doma Turkish delight, lokum, ratluk alebo domáce želatínové cukrírky, ktoré tak milujeme na svojich dovolenkových cestách po Balkáne. Na dovolenke chutia neodolateľne, no vďaka mojim alchymistickým kuchynským tipom tak budú chutiť aj vtedy, keď ich vyrobíte doma vo svojej kuchyni. Vyinkajúci darček na zjedenie pod stromček!

Milujem chuť tejto sladkosti, do ktorej som sa zamilovala na potulkách po gréckom ostrove Korfu. No potom som ju jedla aj v Istanbule, v Belehrade, ba dokonca aj v jedných dávnych, dávno zrušených lahôdkach v Bratislave. A s týmto mojím receptom si Turkish delight pripravíte doma aj ako vianočný darček pre svojich blízkych .

Jana Štrbková

PRIPRAVTE SI SPOLU SO MNOU… DARČEKY NA ZJEDENIE

V našej rodine sme stále väčší gurmáni a preto u nás vždy pod stromčekom zaberú darčeky na zjedenie. Mám ich v zásobe celú kopu, no medzi nimi hviezdi ako najchutnejší tento, s exotickým názvom Turkish delight, po slovensky domáce želé cukríky.

Domáce želé cukríky v štýle Turkish delight

Tukish delight, úžasné želé cukríky

Najlepší recept na Turkish delight, do ktorého sa zamilujete. Vynikajúci tip na darček na zjedenie, ktorý sa zaskvie pod vianočným stromčekom. Vianočné pečenie Tukish delight, úžasné želé cukríky European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 12 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 2135 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

25 g práškového cukru, 100 g kukuričnej múky, 700 g kryštálového trstinového cukru, 40 g práškovej želatíny, šťavu z jedného citróna, 2 lyžice vody z pomarančových kvetov (alebo ružovej vody)

Postup

1. Trochou vody navlhčíme asi 20,5 cm veľký štvorcový pekáč a jeho dno potiahneme potravinovou fóliou.
2. Do malej misky preosejeme práškový cukor, 25 g kukuričnej múky a  1 lyžicu zmesi použijeme na poprášenie fólie na pekáči. Pekáč odložíme.
3. Kryštálový cukor, želatínu a zvyšnú kukuričnú múku nasypeme do hlbokej panvice a metličkou premiešame. Postupne metličkou vmiešavame 500 ml vody zmiešanej s citrónovou šťavou. Zľahka za stáleho miešania nahrievame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Privedieme do varu, potom stíšime na miernu teplotu, miešame asi 20 minút, až kým zmes nezačne mierne hustnúť a nezíska zlatistú karamelovú farbu. Miešajme skutočne poctivo, lebo inak sa môžu vytvoriť nepríjemné hrudky želatíny.
4. Odstavíme z ohňa a dáme na 5 minút vychladnúť. Primiešame pomarančovú vodu a zmes nalejeme do pripraveného plechu.
5. Necháme vychladnúť 6 hodín alebo cez noc.
6. Dosku na pečenie vysypeme zmesou kukurice a múky a preklopíme na ňu stuhnutú želatínu. Stiahneme z nej fóliu, poprášime zmesou kukuričnej múky a práškového cukru, nakrájame na štvorčeky a uskladníme.

Tip Medových motúzov

Dobrotu uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe posypanú zmesou kukuričnej múky a práškového cukru. Odložíme do chladnej miestnosti, kde vydrží uskladnená až jeden mesiac. Ak sladkosť budeme baliť do darčekovej škatule, posypme ju najskôr zmesou kukuričnej múky a práškového cukru, aby sa nelepila na obal.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1