Domov Milované potraviny Úžasná rebarbora: Sladkokyslé maškrtenie s kráľovnou jarných záhrad

Úžasná rebarbora: Sladkokyslé maškrtenie s kráľovnou jarných záhrad

Autorka Nika Lucáková
rebarbora je zdravá a chutná

Rebarbora je úžasná, jej hrubé stonky s veľkými listami zdobia mnohé záhradky. A ich pomerne krátku sezónu si treba užiť práve teraz. Začítajte sa do nášho článku o tom, ako rebarboru čistiť, skladovať aj upravovať a najmä vyskúšajte si výborné recepty z nášho blogu.

Hoci rebarboru pripravujeme najmä na sladko, nepatrí medzi ovocie ale radí sa k zelenine. Jednoducho z botanického hľadiska jej listy, korene a hrubé stonky sú typické pre zeleninové druhy.

Rastlinky rebarbory k nám doputovali až z Ázie a na jar si ju môžeme vychutnávať od apríla , celý máj aj polovicu júna. Na výber máme čisto červenú ale aj červeno zelenú sortu, platí že ta najčervenšia je najideálnejšia do sladkých dezertov. 😊
Veronika Lucáková

Z rebarbory pripravíte kopec skvelých sladkostí. Foto: Jana Štrbková

Aká je zdravá

Rebarbora obsahuje predovšetkým vodu, čo z nej robí veľmi diétnu potravinu, na 100 g má približne len 12 kcal. Ďalej obsahuje vitamín C, vápnik, železo, draslík, horčík a tiež vlákninu pektín.

Správne čistenie

Najprv treba dôkladne odstrániť všetky časti listov aj koreňov a stonky dobre poumývame. Hrubé a nepožívateľné „fúzy“ stiahneme zo stoniek nožom a potom rebarboru nakrájame na kúsky a spracujeme podľa vybraného receptu.

Skladovanie

Podobne ako pri špargli, aj tu platí že stonky rebarbory, ktoré neplánujete hneď spracovať, treba zabaliť do vlhkej utierky a tak odložiť do zeleninovej priehradky  v chladničke. Takto by mala vydržať aj päť dní. Rebarbora je skvelá aj na mrazenie, očistené a nakrájané kúsky rozdelíme do mraziacich vreciek a v mrazničke nám takto vydržia aj pol roka. Po rozmrazení sú však už oveľa mäkšie, než tie čerstvé (to ale pri varení a pečení vôbec neprekáža).

Pozor na kyselinu šťaveľovú

Rebarbora je najmä v koláčikoch ozaj vynikajúca, ale treba ju konzumovať s mierou, pretože obsahuje aj kyselinu šťaveľovú, ktorá by pre náš organizmus mohla byť jedovatá. Preto odporúčame konzumovať čo najmladšie stonky a tie najčervenšie. V tých ostatných je viac spomínanej kyseliny šťaveľovej.
Keď stonky ešte pred ďalším použitím povaríme vo vriacej vode, tak časť kyseliny šťaveľovej prejde práve do vody.

Vedeli ste?

Po konzumácii rebarbory sú naše zuby akoby trochu stŕpnuté. Aj za to môže práve kyselina šťaveľová. Pomôže, ak s rebarborou jeme aj nejaký mliečny produkt (jogurt, tvaroh, mlieko, smotanu). A po jedení rebarbory sa odporúča počkať s umývaním zubov aspoň polhodinku.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

Webová stránka používa cookies, aby bola pre vás atraktívnejšia. Predpokladáme, že s tým súhlasíte, ale môžete sa odhlásiť, ak si budete priať. Súhlasím Čítaj viac

Privacy & Cookies Policy
VA-146072466-1