fbpx
Domov Koláče a zákusky Úžasne hebké: Špaldové kváskové buchty

Úžasne hebké: Špaldové kváskové buchty

Autorka Nika Lucáková
kváskové buchty recept

Priznávam, že teraz by som celkom rada šla aj na vandrovku a vzala by som si do batôžka aj tieto špaldové kváskové buchty. Z tohto plechu som pojedla asi polovicu celkom sama, takže je asi jasné, že ich totálne odporúčam.

kváskové buchty recept

Úžasne hebké: Špaldové kváskové buchty

Priznávam, že teraz by som celkom rada šla aj na vandrovku a vzala by som si do batôžka aj tieto špaldové kváskové buchty. Z tohto plechu som pojedla asi polovicu celkom sama, takže je asi jasné, že ich totálne odporúčam. Koláče a zákusky Úžasne hebké: Špaldové kváskové buchty European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 plech Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

Na rozkvas: 1 lyžica kvásku (ja používam špaldový alebo ražný), 150 ml vody, 150 g hladkej bielej špaldovej múky
Cesto: 350 g hladkej bielej špaldovej múky, asi 100 ml mlieka, 4 lyžice masla, 1 žĺtok, 5 lyžíc hnedého cukru, štipka soli
Na plnku: hustý lekvár alebo 1 vanička hrudkového tvarohu, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor, 1 balíček vanilkového pudingu alebo mletý mak s cukrom povarený v troche mlieka
Na potretie: 1 vajíčko
Na dokončenie: maslo, rum a práškový cukor

špaldové kváskové buchty s lekvárom

Špaldové kváskové buchty s lekvárom. Príprava receptu, foodstyling, foto: Nika Lucáková

Postup

  1. Rozkvas vymiešame z lyžice kvásku, vody a múky ešte večer, prikryjeme a cez noc necháme vykvasiť.
  2. Ráno pridáme k rozkvasu ďalšiu múku, vlažné mlieko, zmäknuté maslo, cukor, žĺtok aj štipku soli.
  3. Ja všetko najradšej vymiešam ručne na hladké cesto, ale v mixéri je to samozrejme o čosi pohodlnejšie.
  4. Pripravené cesto prikryjeme a necháme aspoň hodinu a pol až dve kysnúť.
  5. Potom ho preklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi jeden centimeter.
  6. Potom pohárom s väčším priemerom vykrajujeme kolieska a tie plníme lekvárom, tvarohovou alebo makovou plnkou. Jednotlivé kúsky cesta zabalíme aj s plnkou na buchty a spojom nadol ich trochu v rozostupoch poukladáme na plech alebo pekáč vystlaný papierom na pečenie.
  7. Pripravené buchty ešte prikryjeme a necháme opäť asi dve hodinky kysnúť. Buchty super narastú a potom ich ešte potieram rozšľahaným vajcom a pečiem v rúre vyhriatej na 250 °C asi 13 minút.
  8. Ale aby neprihoreli, prikrývam ich papierom na pečenie alebo alobalom a až potom sa buchty ešte dopekajú dočervena.
  9. Hotové buchty ešte potrebujú sladkú bodku v podobe rozpusteného masla, trošky rumu a práškového cukru.

Tip Medových motúzov

Keď buchty naplníte makovou, tvarohovou aj lekvárovou plnkou, vyberie si doma každý.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1