fbpx
Domov Tipy a triky Všetko pre dokonalú grilovačku: Grilovacia abeceda

Všetko pre dokonalú grilovačku: Grilovacia abeceda

Autorka Jana Štrbková
tipy a triky na grilovanie

Pripravila som pre vás pekne od A po Z všetky ingrediencie, ktoré potrebujete, aby ste vystrojili majstrovskú grilpárty. Moja grilovacia abeceda obsahuje všetko pre dokonalú grilovačku podľa Medových motúzov.

Veľmi rada pripravujem jedlo vonku. Čerstvý vánok, spev vtáčikov a omamné vône, to je pre mňa leto. A ešte k tomu šťastný smiech mojej rodiny a nedočkavo sa zbiehajúce slinky. Grilujem najradšej na obed, no niet nad pravú večernú opekačku. Slnko zapadá, na okolité polia sadá príjemný chlad a na oblohe príroda predstavuje tie najkrajšie umelecké diela v odtieňoch červenej, ružovej, oranžovej aj fialovej. A ten spev váčej filharmónie! Áno, to je dokonalé šťastie.😊
Jana Štrbková

„Od mája ma nájdete najčastejšie kuchtiť v našej záhrade Medové motúzy.“ Jana Štrbková Foto: Martin Štrbka

A

ANANÁS

grilovaný ananás recept
Ananás je vynikajúci čerstvý a ja ho aj veľmi rada ugrilujem na masle a škorici. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Všetci milujeme ananás. No objavte ho ako ho súčasť svojich grilovacích párty. Prečo? Je predsa megachutný. A to nie je všetko. Obsahuje veľa vitamínov, najmä úžasné C-čko dodávajúce nám kopec energie. A ešte aj minerály aj enzýmy podporujúce trávenie. Vďaka nemu vám teda po grilovačke určite nebude ťažko od žalúdka. Je to doslova životabudič a ešte aký šťavnatý! Je dokonale zásobený armádou antioxidantov, ktoré sú pri grilovaní tak veľmi dôležité. Tieto úžasné látky totiž bojujú proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú oslabovanie buniek. Pri grilovačke sa stáva, že občas niečo prismudne a práve preto potrebujeme takýtchto zdravých bojovníkov. Milé dámy, toto určite viete: táto šťavnatá slasť obsahuje aj veľmi málo kilojoulov. Tak teda smelo do jeho prípravy. Čerstvý ananás môžete pripraviť ako ovocný špíz a ponapichovať ho len tak na špajdle. Uvidíte, ako sa po ňom všetci vrhnú. Ja mám však v talóne ešte dokonalejšiu sladkosť. Je to grilovaný ananás s maslom a cejlónskou škoricou. Pripravíte ho veľmi rýchlo a jeho chuť, no to musíte zažiť. Je to rozprávka.

B

BYLINKY

Petržlenová vňať podporuje trávenie a obsahuje veľa vitamínu C. Foto: Jana Štrbková

Až čerstvé záhradné bylinky dodajú grilovanému mäsku tú správnu chuť a navyše prospievajú aj nášmu tráveniu. Čerstvo odtrhnutý rozmarín, šalvia, saturejka a oregano obsahujú látky chrániace bunky pred poškodením a tiež látky s antibakteriálnym účinkom. Do nákupného kočíka na grilovačku prihoďmeaj pár zväzkov čerstvého koriandra, ktorý podporí pečeň pracujúcu na detoxikácii. Petržlenová vňať nás zas dobije vitamínom C aj potrebnými antioxidantami. Tieto bylinky vždy používajme k mäsu. Ak pripravujeme strukovinový šalát, použime čerstvú saturejku zmierňujúcu nepríjemné nafukovanie. Podobnú službu urobí aj buľva fenikla, ktorú zakomponujeme do šalátu.

C

CIABATTA

Domáca ciabatta sa vynikajúco hodí ku grilovanému mäsu. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Domáca ciabatta vás vynesie do gurmánskeho neba pretože vynikajúco chutí s grilovaným mäskom aj šalátom alebo len – tak namočená do olivového oleja. Pripravte si ju deň vopred. ½ kocky droždia rozmiešame v 500 ml studenej vody. 600 g hladkej múky spojíme s 1 a pol lyžičky soli a pridáme k vode s droždím. Prilejeme 2 lyžice olivového oleja a vareškou spracujeme na mäkké cesto. Pridáme 100 g hladkej múky a spracujeme. Preložíme do misy, vzduchotesne uzavrieme a dáme na noc kysnúť do chladničky. Na druhý deň necháme cesto stáť ½ hodiny pri izbovej teplote. Cesto vyberieme z misy a vytvarujeme 2 úzke bochníky dlhé asi 30 cm. Bochníky preložíme na plech, necháme 15 minút podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 ˚C asi 40 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.

D

DEZERT

Melón je vynikajúci nielen na grilovanie ale aj na prípravu perfektnej zmrzliny. Foto: Jana Štrbková

Melónovou zmrzlinou podávanou na grilovačke jednoducho očaríte! Menší melón vydlabte lyžicou a zbavte ho jadierok. Zvarte 60 g trstinového cukru so 100 ml vody, kým sa nevytvorí hustejší sirup, teda asi na polovicu. Odvážte si kilo melónu a rozmixujte ho dohladka. Melónovú hmotu nalejte do kovovej nádoby, pridajte cukrový sirup a šťavu z jednej limetky, premiešajte. Ak chcete zmrzlinu, dajte do mrazničky, ak nanuky, zmes nalejte do formičiek a dajte zmraziť. Zmrzlinu v miske každú hodinu vytiahnite a trochu premiešajte, bude nadýchanejšia.

E

Egreše

Ku grilovačke patrí aj veľa vitamínov ukrytých v egrešoch. Foto: Jana Štrbková

Doprajme si ich čerstvé ako snack, pretože sú doslova prírodnou lekárničkou. Majú detoxikačné vlastnosti, obsahujú veľa vitamínov C, A, B, E, podporujú zdravé cievy aj krásnu pleť. Obsahujú málo kilojoulov a veľa vlákniny. Z čerstvých môžete hosťom pripraviť aj egrešový džús. Chutné egrešové čatní je vynikajúce aj ku grilovanému mäsku.

F

FAZUĽKOVÝ ŠALÁT

Fazuľkový šalát chutí výborne s grilovanou rybou. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Fazuľkový šalát s píniovými orieškami je vynikajúcou prílohou ku grilovanému mäsku. Asi 500 g zelených fazuľkových strukov obrežeme. V parnom hrnci alebo nad parou varíme asi desať minút, aby boli ešte trochu chrumkavé, ale zároveň dosť mäkké na jedenie. Na panvici opražíme 50 g píniových orieškov, stačí asi minúta. Nadrobno nasekáme za hrsť čerstvej bazalky. V miske zmiešame pražené píniové oriešky, bazalku 50 g sezamových semienok, šťavu z 2 limetiek, soľ, korenie a trochu červenej papriky. Pridáme uvarené struky a dobre premiešame.

G

GRIL

recept na výbornú pljeskavicu
Pljeskavica priamo nad rozpálenými uhlíkmi. Príprava receptu: Jana a Martin Štrbkovci, foto: Jana Štrbková

Najdôležitejší na grilovaní je ….. gril. Ani nie tak jeho značka, ale skôr to, aby sme sa ten náš, domáci gril naučili dokonale ovládať. Je totiž obrovská škoda, keď krásne kúsky mäska na špíz zhoria alebo sa pripáli môj obľúbený grilovaný baklažán. Grilovanie je úprava jedla suchým teplom pri použití vyššej teploty. Na jeho tepelnú úpravu používame rozpálené uhlíky. Dôležité však je, aby nám tuk z mäsa či marináda nekvapkali priamo na ulíky. Áno, je to nezdravé. Našťastie, kvalitné grily sú dizajnované presne tak, aby nám tuk, či marináda stekali do nádobky a nie na uhlie. O grilovaní by som písala donekonečna… Ale dôležité je vedieť, že priamym grilovaním, teda priamo na mriežke nad rozpálenými uhlíkmi, surovinu sprudka opekáme. Vytvorí sa tak chrumkavá kôrka, ktorú tak milujeme. Tento spôsob prípravy sa hodí na steaky, špízy, klobásky, ryby aj ovocie. No a nepriame grilovanie? To sa podobá pečeniu v rúre. Uhlíky posunieme k okrajom grilu, na grilovaciu mriežku, mimo hlavného žiaru položíme väčšie kusy mäsa. Musíme ešte prikryť poklopom. Tak sa nám mäso dobre a rovnomerne prepečie a vo vnútri bude šťavnaté. A, samozrejme, obe metódy môžeme kombinovať. Ak napríklad spracúvame väčšie kusy mäsa, najskôr ich sprudka opečieme, aby sme zachovali vo vnútri čo najviac štavy. No a potom ich dopekáme mimo hlavného žiaru, prikryté a na nižšej teplote.

H

HUBY

Lesná zmes húb. Foto: Jana Štrbková

Grilované huby, tak to je pochúťka! Ja mám osvedčené veľké hnedé alebo biele malé šampiňóny, ktoré potriem zmesou z nasekaného čerstvého tymiánu, soli, čerstvo zomletého čierneho korenia a olivového oleja. Potreté klobúčiky bez nožičiek položím na horúci gril a grilujem asi 15 minút z každej strany.

CH

CHLIEB PITA

pita chlieb z kvásku recept
Pita chlieb z kvásku. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Ku grilovanému mäsu vynikajúco chutí domáci chlieb pita. Ak nemám čas upiecť si domáci, jednoducho ho kúpim hotový v obchode. Počas grilovačky do neho zabalím grilované zeleninové či mäsové špízy. Je to veľmi praktické!

I

IHLICE

grilované kuracie špízy recept
Kuracie špízy vždy grilujem na kovových ihliciach. Foto: Jana Štrbková

Na grilovanie sú ideálne kovové ihlice, ktoré sa vám nepripália a môžete ich používať opakovane. Majte v zásobe aspoň šesť kusov. Aj špízy sa na nach vynilajúco ugrilujú.

J

JAHODOVÁ LIMONÁDA

Jahodová a malinová limonáda. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

U nás je najobľúbenejšia jahodová limonáda. Asi 500 g čerstvých, pekne zrelých jahôd umyjeme pod studenou vodou, nakrájame a vložíme do misky. Pripravené jahody prelejeme asi 5 lyžicami medu a pokvapkáme šťavou z 3 citrónov. Zamiešame a dáme do chladničky na jednu hodinu odstáť, občas premiešame. Celú misu vyklopíme do dvojlitrovej sklenenej karafy, vhodíme niekoľko kociek ľadu a zalejeme dobre vychladenou vodou. Pridáme lístky mäty.

K

KURA

grilované kuracie špízy recept
Grilované kuracie špízy s domácim cibuľovým čatní. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Kura patrí na gril. Najlepšie však je, keď ho skombinujem s ďalšími lahodnými surovinami,k ktoré spolu s ním ponavliekam na ihlicu ako špíz. Luracie mäso naložím na noc do úžasnej zázvorovej marinády a na druhý deň kombinujem s plátkami červenej cibule. mali by ste cítiť tú vôňu počas grilovania! No a podávam ho s domácim cibuľovým čatní. Je to obrovské grilované MŇAM. Recepty na obe titeto dobroty nájdete, keď stlačíte tlačítko nižšie.

L

LEKVÁR ALEBO DŽEM

ceresnovy dzem recept
Výborný višňový džem. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Ku grilovanému mäsku s obľubou používam slivkový lekvár v kombinácii s višňovým alebo ríbezľovým džemom. Alebo si len tak nasucho opečiem ciabattu a natriem touto sladkou kombináciou. Mňam!

M

Marináda

Základom mojej marinády je kvalitný olivový olej.
Základom mojej marinády je kvalitný olivový olej.

Prezradím vám moju špičkovú marinádu na kura. 200 ml olivového oleja mierne zahrejeme na teplotu, v ktorej ešte udržíme prst, aby sme sa nepopálili. 1 hlavičku cesnaku rozdelíme na strúčiky a tie aj so šupkou pretlačíme. Vložíme spolu s niekoľkými lístkami čerstvého rozmarínu a drveným čiernym korením do oleja. Olej necháme vychladnúť a potom prelejeme cez porcie mäsa v mise.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1