fbpx
Domov Nápoje Dokonalé osvieženie: Tradičný bazový sirup

Dokonalé osvieženie: Tradičný bazový sirup

Autorka Jana Štrbková
tradičný bazový sirup recept

Bazovú sezónu si nenechám ujsť nikdy. Zažívam ju rovno dvakrát. Prvú bazu lovím v Trnave a na našej včelnici Medové motúzy. Vtedy si vychutnám prípravu bazového sirupu podľa starého, tradičného receptu mojej pratety. No a druhá sezóna je vždy s dvojtýždňovým oneskorením v rodičov v kremnických horách. Tam robievam jednoduchšiu verziu. Najskôr vám teda ponúkam svoj tradičný recept na bazový sirup.

tradičný bazový sirup recept

Dokonalé osvieženie: Tradičný bazový sirup

Bazovú sezónu si nenechám ujsť nikdy. Zažívam ju rovno dvakrát. Prvú bazu lovím v Trnave a na našej včelnici Medové motúzy. Vtedy si vychutnám prípravu bazového sirupu podľa starého, tradičného receptu mojej pratety. No a druhá sezóna je vždy s dvojtýždňovým oneskorením v rodičov v kremnických horách. Tam robievam jednoduchšiu verziu. Najskôr vám teda ponúkam svoj tradičný recept na bazový sirup. Nápoje tradičný bazový sirup, recept na bazový sirup, najlepší bazový sirup European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 3,5 litra Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

asi 20 veľkých kvetov bazy, 1 kg cukru alebo medu, 1 biocitrón, 60 g kyseliny citrónovej, 3 l vody

tradičný bazový sirup recept

Tradičný bazový sirup. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

 

Postup

  1. Kvety umyjeme pod tečúcou vodou kvietkami nadol a necháme odkvapkať na bavlnenej utierke. Kvety natrháme a uložíme na papier na pečenie.
  2. Cukor nalejeme do 3 l vody a varíme. Citrón umyjeme, poutierame dosucha nakrájame na plátky. Plátky citróna, kyselinu citrónovú a kvety uložíme do päťlitrového skleneného pohára, zalejeme horúcim cukrovým sirupom, necháme vychladnúť. Pevne uzatvoríme, dáme na chladné miesto odpočívať na 3 – 4 dni.
  3. Potom sirup zlejeme cez gázu, aby sa v nej zachytili aj drobné čiastočky kvetov. Prelejeme do fliaš, dobre uzatvoríme.
  4. Uchovávame v chladničke, spotrebujeme do 6 mesiacov. 
  5. Chcete pripraviť verziu s medom? Ak nechceme med variť, nalejeme do pohára s  plátkami citróna, kyselinou citrónovou a kvetmi prevarenú vodu, musí byť ešte horúca. Keď vychladne na 45 - 50 stupňov, primiešame tekutý med, necháme vychladnúť a potom postupujeme ako pri "cukrovom" sirupe. Uchovávame v chladničke a spotrebujeme do troch - štyroch týždňov.
recept na domáci bazový sirup

Domáci bazový sirup. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Bazový sirup chutí najlepšie s prosecom, tento nápoj vás osvieži počas letných dní.

Ešte si prečítajte

1 komentár

zuzana h. 12. januára 2021 - 18:32

kvety umyjeme …a dalej som ani necitala. zaklad vsetkeho zdraveho v sirupe je pel z kvetov, nie vyluhovane kvety. a pel ste si prave umyli. ale mozno to takto skvelo chuti, takze preco nie. ja pouzivam sirup, robeny na studeno s medom, miesto cajoveho vrecuska. v zime staci zaliat teplou vodou a caj je hotovy. neda sa dokazat, ze je to prave ucinkami bazy, ale posledne 3 roky sme ja ani moje deti neboli chore. takze zotrvam v zbere bazy a suseni na zimu nadalej. a odporucam! 🙂

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1