fbpx
Domov Nápoje Dokonalé osvieženie: Tradičný bazový sirup

Dokonalé osvieženie: Tradičný bazový sirup

Autorka Jana Štrbková
tradičný bazový sirup recept

Bazovú sezónu si nenechám ujsť nikdy. Zažívam ju rovno dvakrát. Prvú bazu lovím v Trnave a na našej včelnici Medové motúzy. Vtedy si vychutnám prípravu bazového sirupu podľa starého, tradičného receptu mojej pratety. No a druhá sezóna je vždy s dvojtýždňovým oneskorením v rodičov v kremnických horách. Tam robievam jednoduchšiu verziu. Najskôr vám teda ponúkam svoj tradičný recept na bazový sirup.

tradičný bazový sirup recept

Dokonalé osvieženie: Tradičný bazový sirup

Vytlačiť recept
Porcie: 3,5 litra Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 2.6/5
( 8 počet hlasov )

Ingrediencie

asi 20 veľkých kvetov bazy, 1 kg cukru alebo medu, 1 biocitrón, 60 g kyseliny citrónovej, 3 l vody

tradičný bazový sirup recept

Tradičný bazový sirup. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

 

Postup

  1. Kvety vždy zbierame v čistom prostredí, ďaleko od rušných ciest. Kvety otrasieme, aby sme sa zbavili hmyzu. Kvety natrháme a uložíme na papier na pečenie.
  2. Cukor nalejeme do 3 l vody a varíme asi 3 minúty. Citrón umyjeme, poutierame dosucha nakrájame na plátky. Plátky citróna, kyselinu citrónovú a kvety uložíme do päťlitrového skleneného pohára, zalejeme horúcim cukrovým sirupom, necháme vychladnúť. Pevne uzatvoríme, dáme na chladné miesto odpočívať na 3 dni.
  3. Potom sirup zlejeme cez gázu, aby sa v nej zachytili aj drobné čiastočky kvetov. Prelejeme do fliaš, dobre uzatvoríme.
  4. Uchovávame v chladničke, spotrebujeme do 6 mesiacov. 
  5. Chcete pripraviť verziu s medom? Ak nechceme med variť, nalejeme do pohára s  plátkami citróna, kyselinou citrónovou a kvetmi prevarenú vodu, musí byť ešte horúca. Keď vychladne na 45 - 50 stupňov, primiešame tekutý med, necháme vychladnúť a potom postupujeme ako pri "cukrovom" sirupe. Uchovávame v chladničke a spotrebujeme do troch - štyroch týždňov.

recept na domáci bazový sirup

Domáci bazový sirup. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Bazový sirup chutí najlepšie s prosecom, tento nápoj vás osvieži počas letných dní.

Ešte si prečítajte

1 komentár

zuzana h. 12. januára 2021 - 18:32

kvety umyjeme …a dalej som ani necitala. zaklad vsetkeho zdraveho v sirupe je pel z kvetov, nie vyluhovane kvety. a pel ste si prave umyli. ale mozno to takto skvelo chuti, takze preco nie. ja pouzivam sirup, robeny na studeno s medom, miesto cajoveho vrecuska. v zime staci zaliat teplou vodou a caj je hotovy. neda sa dokazat, ze je to prave ucinkami bazy, ale posledne 3 roky sme ja ani moje deti neboli chore. takze zotrvam v zbere bazy a suseni na zimu nadalej. a odporucam! 🙂

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1