fbpx
Domov Čo na obed Najlepšie bez zemiakov: Jednoduché slivkové gule

Najlepšie bez zemiakov: Jednoduché slivkové gule

Autorka Jana Štrbková
Slivkové gule s makom najlepší recept

Ak ste dostali neodolateľnú chuť na jednoduché slivkové gule s makom, mám pre vás vynikajúci recept, ktorý pripravíte skutočne rýchlo a s minimom surovín. U nás doma je to hit, ktorý sa azda nikdy neobje.

Slivkové gule s makom najlepší recept

Najlepšie bez zemiakov: Jednoduché slivkové gule

Ak ste dostali neodolateľnú chuť na jednoduché slivkové gule s makom, mám pre vás vynikajúci recept, ktorý pripravíte skutočne rýchlo a s… Čo na obed slivkové gule, najlepšie slivkové gule, slivkové gule bez zemiakov, recept na slivkové gule, slivkové gule recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli, 1 čl práškového cukru, 300 ml teplej vody
Na posypanie: 150 g mletého maku, 100 g práškového cukru, 100 g masla

 

Postup

  1. Múku zmiešame so soľou a s práškovým cukrom, zalejeme vlažnou vodou a v robote s hákovým nádstavcom vypracujeme nelepivé cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať ešte 2 PL múky alebo vody. Cesto má byť hladké, nelepivé.
  2. Do veľkého hrnca dáme variť do 3/4 vodu s 1 lyžičkou soli. 
  3. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, prekrojíme na polovicu a vyvaľkáme ho na hrúbku asi 0,5 cm. Narežeme na štvorčeky s rozmerom 4 - 5 cm podľa veľkosti sliviek. To isté zopakujeme aj s druhou polovicou cesta.
  4. Slivky umyjeme, osušíme, zbavíme stoniek, nakrojíme a vyberieme kôstky. Položíme doprostred vyrezaného štvorčeka, spojíme konce a zagúľame hladkú guľôčku.  
  5. Polovicu pripravených guľôčok opatrne vložíme do vriacej vody, vareškou jemne oddelíme od dna, aby sa neprilepili. A varíme asi 7 minút. To isté zopakujeme aj s druhou polovicou.
  6. Hotové gule vyberieme sitkom alebo deravou vareškou a preložíme do misky.
  7. Maslo roztopíme a zalejeme ním hotové gule. Mak zomelieme, premiešame s práškovým cukrom a nasypeme na gule. Opatrne premiešame vareškami a ihneď podávame. 

Tip Medových motúzov

Namiesto maku môžeme posypať gule opraženou jemnou strúhankou a posypať lyžicou mletej škorice.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1