Najradšej varím úplne jednoduché jedlá, presne také, aká je táto paradajková polievka. Ideálne je, keď máte po ruke zopár čerstvých paradajok, bazalky a pravý parmezán. Výsledok je dokonalý, úžasnú, voňavú polievku máte hotovú veľmi rýchlo.
2 lyžice olivového oleja, 1 červená cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 3 stonky stopkového zeleru, 4 čerstvé paradajky, 250 ml nezahusteného paradajkového pretlaku (v supermarketoch nájdete ako Tomato pasta, môžete použiť aj typickú taliansku omáčku sugo - recept nájdete aj na mojej stránke), 2 lyžice zahusteného paradajkového pretlaku (klasický, aký poznáte v konzerve), 2 bobkové listy, 4 voňavé klinčeky, 1/2 lyžičky mletej škorice, 1 lyžica medu, 1 lyžička nasekaného čerstvého oregana, 1 lyžica nasekanej čerstvej bazalky, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, 50 g parmezánu Pripravíme si paradajky. Do hrnca dáme zovrieť asi 3 dl vody. Kožu paradajok jemne narežeme do tvaru kríža v hornej aj v spodnej časti. Zalejeme vriacou vodou a kožu odstránime nožíkom. Lyžičkou vyberieme jadierka. Stopkový zeler umyjeme a pomocou nižíka zbavíme vláskov. Nadrobno nakrájame. Do väčšieho hrnca nalejeme olej a pridáme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak, bobkové listy, dozlatista restujeme. Pridáme nakrájaný stopkový zeler, najkrájanú paradajkovú dužinu, nezahustený pretlak (alebo taliansu omáčku sugo), zahustený pretlak, klinčeky, škoricu a za stáleho miešania pár minút dusíme. Zalejeme 4 dl vriacej vody a varíme asi 7 minút, kým stopkový zeler zmäkne. Nakonies dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením. Hotovú polievku dochutmíme medom, rozmixujeme ponorným mixérom, nalejeme do tanierov, dozdobíme čerstvo nesekanými bylinkami a hoblinkami parmezánu. Paradajkovú polievku podávame s bielym pečivom. Rýchly a chutný obed: Jednoduchá paradajková polievka
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Postup
Tip Medových motúzov