Kysnutý pletenec robievam väčšinou s pestom z medvedieho cesnaku, pretože si ho v apríli robím do zásoby. Vydrží mi celú jar. Použiť však môžete akékoľvek bylinkové pesto, ktoré máte po ruke, mne sa osvedčilo aj aromatické bazalkové. Vyskúšajte môj recept.
500 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia, 1 lyžička kryštálového cukru, 600 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 100 ml roztopeného masla Plnka: 300 g pesta z medvedieho cesnaku - pozri môj recept Potretie: 1 vajce Do teplého mlieka primiešame cukor a rozdrobíme droždie. Misku prikryjeme a necháme 10 minút aktivovať droždie. Múku v mise šľahača zmiešame so soľou, prilejeme aktivované droždie s mliekom a pomocou hákového nadstavca vymiesime hladké cesto. Ak sa nám zdá cesto riedke, prisypeme ešte múku, ak naopak husté, prilejeme vlažné mlieko a zapracujeme. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm do tvaru obdĺžnika. Po celej ploche cesto potrieme pestom z medvedieho cesnaku. Pomocou podložky zrolujeme do rolády. Roládu rozkrojíme na dva vrkoče, vrch ale necháme spojený. Prepletieme. Rozšľaháme si vajíčko a potrieme ním pletenec. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 - 50 minút dozlatista. Pletenec môžeme potrieť akýmkoľvek bylinkovým pestom, výborné je napríklad aj domáce bazalkové. Ingrediencie
Postup
Tip Medových motúzov