Naša starká vedela robiť najlepšie parené buchty na svete. Jedávali sme ich so sesternicami na prázdninách a nevedeli prestať. Teda aspoň ja. Parené buchty so slivkovým lekvárom od mojej starkej boli hebké, mäkké a drobné. Poriadne ich posýpala kakaom, cukrila a polievala roztopeným maslom.
500 ml teplého mlieka, 1 kocka čerstvého droždia (42 g), 40 g kryštálového cukru, 700 g polohrubej múky, štipka soli, 1 vajíčko, 20 g roztopeného masla Na plnku: 250 ml slivkového lekváru Na posypanie: 4 lyžice kakaa, 4 lyžice práškového cukru, 80 g roztopeného masla Teplé mlieko vylejeme do misky, pridáme cukor, rozdrobené drožsdia a posypeme lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a počkáme, kým kvýsok vykysne. Na teplom mieste to trvá asi 10 minút. Do preosiatej múky vo väčšej miske prilejeme vykysnutý kvások, pridáme vajíčko, roztopené a vychladnuté maslo, štipku soli a vymiesime vláčne cesto. Ručne to trvá asi 10 minút, cesto sa musí oddeľovať od ruky aj od misky, musí byť krásne lesklé. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Zvrchu ho pomúčime a valčekom jemne vyvaľkáme na hrúbku asi 1 centimeter. Nožíkom vykrojíme štvorce podľa toho, aké veľké chceme mať buchty. Ja mám rada menšie a tak robím štvorbe vo veľkosti 6 + 6 centimetrov. Dovnútra každého štvorca pridáme 1 lyžičku slivkového lekváru. Rohy štvorčekov spojíme, poriadne zlepíme prstami a rukami vytvarujeme buchtičky. Do veľkého hrnca dáme hriať asi 10 centimetrovú hladinu vody. Navrch hrnca priviažeme utierku. Keď vody vrie, položíme na utierku vedľa seba buchtičky, nechávajme medzery, lebo buchtičky v pare ešte narastú. Prikryjeme druhým hrncom alebo plechovou miskou. Na pare varíme asi 10 minút. Buchty servírujeme poliate lyžicou masla a posypané lyžičkou kakaa, ktoré sme zmiešali s práškovým cukrom. Buchty môžeme plniť aj čokoládovo - orieškovou nátierkou alebo tvarohom, do ktorého sme zamiešali vajíčko a avanilkový cukor.
Recept od starej mamy: Parené buchty so slivkovým lekvárom
Jana Štrbková
Naša starká vedela robiť najlepšie parené buchty na svete. Jedávali sme ich so sesternicami na prázdninách a nevedeli prestať. Teda aspoň ja. Parené buchty so slivkovým lekvárom od mojej starkej boli hebké, mäkké a drobné. Poriadne ich posýpala kakaom, cukrila a polievala roztopeným maslom.
Čo na obed
parené buchty so slivkovým lekvárom, recept na parené buchty
Slovenská
Ingrediencie
Postup
Tip Medových motúzov