Naša starká vedela robiť najlepšie parené buchty na svete. Jedávali sme ich so sesternicami na prázdninách a nevedeli prestať. Teda aspoň ja. Parené buchty so slivkovým lekvárom od mojej starkej boli hebké, mäkké a drobné. Poriadne ich posýpala kakaom, cukrila a polievala roztopeným maslom.
500 ml teplého mlieka, 1 kocka čerstvého droždia (42 g), 40 g kryštálového cukru, 700 g polohrubej múky, štipka soli, 1 vajíčko, 20 g roztopeného masla Na plnku: 250 ml slivkového lekváru Na posypanie: 4 lyžice kakaa, 4 lyžice práškového cukru, 80 g roztopeného masla Teplé mlieko vylejeme do misky, pridáme cukor, rozdrobené drožsdia a posypeme lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a počkáme, kým kvýsok vykysne. Na teplom mieste to trvá asi 10 minút. Do preosiatej múky vo väčšej miske prilejeme vykysnutý kvások, pridáme vajíčko, roztopené a vychladnuté maslo, štipku soli a vymiesime vláčne cesto. Ručne to trvá asi 10 minút, cesto sa musí oddeľovať od ruky aj od misky, musí byť krásne lesklé. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Zvrchu ho pomúčime a valčekom jemne vyvaľkáme na hrúbku asi 1 centimeter. Nožíkom vykrojíme štvorce podľa toho, aké veľké chceme mať buchty. Ja mám rada menšie a tak robím štvorbe vo veľkosti 6 + 6 centimetrov. Dovnútra každého štvorca pridáme 1 lyžičku slivkového lekváru. Rohy štvorčekov spojíme, poriadne zlepíme prstami a rukami vytvarujeme buchtičky. Do veľkého hrnca dáme hriať asi 10 centimetrovú hladinu vody. Navrch hrnca priviažeme utierku. Keď vody vrie, položíme na utierku vedľa seba buchtičky, nechávajme medzery, lebo buchtičky v pare ešte narastú. Prikryjeme druhým hrncom alebo plechovou miskou. Na pare varíme asi 10 minút. Buchty servírujeme poliate lyžicou masla a posypané lyžičkou kakaa, ktoré sme zmiešali s práškovým cukrom. Buchty môžeme plniť aj čokoládovo - orieškovou nátierkou alebo tvarohom, do ktorého sme zamiešali vajíčko a avanilkový cukor. Recept od starej mamy: Parené buchty so slivkovým lekvárom
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Postup
Tip Medových motúzov
2 komentáre
Dobry den,Janka,velmi rada skusam Vase recepty,pecenie je pre mna relax a rada sa necham inspirovat,vzdy sa tesim ked objavim nieco nove.Vasu knihu este nemam ale urcite si ju planujem kupit.Prajem pekny den.
Ďakuejm veľmi pekne za komentár, veľmi ma teší, že varíte a pečiete podľa mojich receptov.