fbpx
Domov Čo na obed Recept od starej mamy: Parené buchty so slivkovým lekvárom

Recept od starej mamy: Parené buchty so slivkovým lekvárom

Autorka Jana Štrbková
Parené buchty so slivkovým lekvárom

Naša starká vedela robiť najlepšie parené buchty na svete. Jedávali sme ich so sesternicami na prázdninách a nevedeli prestať. Teda aspoň ja. Parené buchty so slivkovým lekvárom od mojej starkej boli hebké, mäkké a drobné. Poriadne ich posýpala kakaom, cukrila a polievala roztopeným maslom.

Parené buchty so slivkovým lekvárom

Recept od starej mamy: Parené buchty so slivkovým lekvárom

Naša starká vedela robiť najlepšie parené buchty na svete. Jedávali sme ich so sesternicami na prázdninách a nevedeli prestať. Teda aspoň ja. Parené buchty so slivkovým lekvárom od mojej starkej boli hebké, mäkké a drobné. Poriadne ich posýpala kakaom, cukrila a polievala roztopeným maslom. Čo na obed parené buchty so slivkovým lekvárom, recept na parené buchty Slovenská
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.6/5
( 71 počet hlasov )

Ingrediencie

500 ml teplého mlieka, 1 kocka čerstvého droždia (42 g), 40 g kryštálového cukru, 700 g polohrubej múky, štipka soli, 1 vajíčko, 20 g roztopeného masla

Na plnku: 250 ml slivkového lekváru

Na posypanie: 4 lyžice kakaa, 4 lyžice práškového cukru, 80 g roztopeného masla

Postup

Teplé mlieko vylejeme do misky, pridáme cukor, rozdrobené drožsdia a posypeme lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a počkáme, kým kvýsok vykysne. Na teplom mieste to trvá asi 10 minút. 

Do preosiatej múky vo väčšej miske prilejeme vykysnutý kvások, pridáme vajíčko, roztopené a vychladnuté maslo, štipku soli a vymiesime vláčne cesto. Ručne to trvá asi 10 minút, cesto sa musí oddeľovať od ruky aj od misky, musí byť krásne lesklé. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Zvrchu ho pomúčime a valčekom jemne vyvaľkáme na hrúbku asi 1 centimeter. Nožíkom vykrojíme štvorce podľa toho, aké veľké chceme mať buchty. Ja mám rada menšie a tak robím štvorbe vo veľkosti 6 + 6 centimetrov. Dovnútra každého štvorca pridáme 1 lyžičku slivkového lekváru.

Rohy štvorčekov spojíme, poriadne zlepíme prstami a rukami vytvarujeme buchtičky. 

Do veľkého hrnca dáme hriať asi 10 centimetrovú hladinu vody. Navrch hrnca priviažeme utierku. Keď vody vrie, položíme na utierku vedľa seba buchtičky, nechávajme medzery, lebo buchtičky v pare ešte narastú. Prikryjeme druhým hrncom alebo plechovou miskou. Na pare varíme asi 10 minút.

Buchty servírujeme poliate lyžicou masla a posypané lyžičkou kakaa, ktoré sme zmiešali s práškovým cukrom. 

 

 

Tip Medových motúzov

Buchty môžeme plniť aj čokoládovo - orieškovou nátierkou alebo tvarohom, do ktorého sme zamiešali vajíčko a avanilkový cukor.

Ešte si prečítajte

2 komentáre

HELENA LONSKA 19. októbra 2021 - 12:05

Dobry den,Janka,velmi rada skusam Vase recepty,pecenie je pre mna relax a rada sa necham inspirovat,vzdy sa tesim ked objavim nieco nove.Vasu knihu este nemam ale urcite si ju planujem kupit.Prajem pekny den.

Odpoveď
Jana Štrbková 19. októbra 2021 - 12:06

Ďakuejm veľmi pekne za komentár, veľmi ma teší, že varíte a pečiete podľa mojich receptov.

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1