Kapor nie je nuda a na štedrovečernom stole môže zažiariť ako to najúžasnejšie jedlo na svete. Presne také sú kaprie hranolčeky, ktoré som prvýkrát ochutnala v Třeboni. A bola som nimi nadšená! Tamojší šéfkuchár ma ich dokonca naučil pripravovať a tak sa môžem hrdiť, že tento unikátny recept viem uvariť ako profík. Je to dokonalá lahôdka.
Kaprie hranolčeky vynikajúco chutia s kyslou smotanou, do ktorej primiešame lyžičku strúhaného sterilizovaného chrenu. Ako príloha je výborná zemiaková kaša zmiešaná s kvasenou kapustou a ozdobená slaninkou alebo opraženou cibuľkou.
ZAMILUJTE SA SPOLU SO MNOU… DO PRÍPRAVY ŠTEDREJ VEČERE
Na kúsky kapra nakvapkajte citrón, pretože ten spevňuje mäso a eliminuje z neho nežiaduce chute. Na prípravu jedál vždy preferujem čerstvú rybu. Ak si však chcete kapra zmraziť, je potrebné to urobiť vo vode. Najlepší spôsob vymysleli třeboňskí rybári, ktorí kapra naporcujú, zoberú pet fľašu, vložia do nich porcie kapra a zmrazia ich. A potom kapra opäť rozmrazia vo vode. Vtedy chuť mäsa utrpí najmenej.