fbpx
Domov Koláče a zákusky Pečiem aj v Teleráne: Klasické medové rezy

Pečiem aj v Teleráne: Klasické medové rezy

Autorka Jana Štrbková
Klasické medové rezy

Klasické medové rezy nám často pripravovala prateta v Trenčíne. Bývala v nádhernej secesnej vilke so starou záhradou a v jej kuchyni to vždy rozvoniavalo čokoládou a vanilkou. Schovávam si jej storočné recepty ako poklad a toto je jeden z nich. Medové rezy sú hviezdou mojej knihy Moja medová kuchárka, ktorú kúpite u mňa v e-shope a naživo maich môžete vidieť piecť aj v Teleráne, 20.12. 2023.

Klasické medové rezy

Klasické medové rezy

Klasické edové rezy nám často pripravovala prateta v Trenčíne. Bývala v nádhernej secesnej vilke so starou záhradou a v jej kuchyni to vždy rozvoniavalo čokoládou a vanilkou. Schovávam si jej storočné recepty ako poklad a toto je jeden z nich. Koláče a zákusky medové rezy, slávnostné dezerty, Veľká noc, vianočné pečenie, tradičné koláče slovakia
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 24 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.3/5
( 6 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto: 3 vajíčka, 1 lyžička sódy bikarbóny, 150 g kryštálového cukru, 80 g medu, 80 g masla, 450 g polohrubej múky,

plech na pečenie s priemerom 20 x 35 cm

Na 1 plnku: 120 g práškového cukru, 220 g zmäknutého masla, 400 ml mlieka, 4 lyžice polohrubej múky, 1 lyžičku vanilkovej pasty

Na 2 plnku: 250 ml domáceho slivkového lekváru

Na polevu: 200 g čokolády na varenie, 1 lyžička kokosového oleja

Postup

  1. Pripravíme si cesto. Vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom a sódou bikarbónou do bielej, nadýchanej peny.
  2. Postavíme na vodný kúpeľ, pridáme med, maslo a miešame, kým sa nerozpustia. Odstavíme z ohňa a prisýpame preosiatu múku. Cesto dôkladne premiešame vareškou.
  3. Pracovnú dosku pomúčime a prenesieme na ňu medové cesto, pomúčime ho. Rukami vypracúvame, kým nie je krásne elastické. Podľa potreby cesto ešte pomúčime.
  4. Cesto rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu. Cesto popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 170 ˚C asi 7 minút.
  5. Po dopečení odložme na mriežku a odstránime papier na pečenie. Opakujeme, kým neupečieme všetky pláty. Pláty necháme vychladnúť.
  6. Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do bielej, nadýchanej peny. Mlieko uvaríme spolu s múkou a vanilkovou pastou za stáleho miešania do zhustnutia.
  7. Prelejeme do misky a miešame, kým krém nevychladne. Pridáme maslovú hmotu, metličkou miešame, kým sa hmoty dokonale spoja.
  8. Rezy si naskladáme v hlbokom plechu. Na prvý plát cesta natrieme polovicu mliečnej plnky a prikryjeme druhým plátom cesta, ktorý natrieme slivkovým džemom. Prikryjeme tretím plátom a nanesieme druhú polovicu mliečnej plnky, prikryjeme štvrtým plátom.
  9. Čokoládu spolu s maslom pomaly roztápame vo vodnom kúpeli, na zriedenie môžeme použiť 1 čl kokosového oleja. Čokoládu vylejeme na vrchný plát cesta a necháme stuhnúť. Prekryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky aspoň na 12 hodín odpočívať. Rezy nakrájame na druhý deň a podávame.

Tip Medových motúzov

Medové rezy najlepšie chutia k popoludňajšej káve na terase. Je to dokonalý relax.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1