fbpx
Domov Jednoduché Kváskové raňajky: Rascový kváskový chlieb

Kváskové raňajky: Rascový kváskový chlieb

Autorka Jana Štrbková
Rascový kváskový chlieb recept

Niet nad domáci čerstvý chlieb. Toto je základný, rascový kváskový chlieb. Pridávam doň len drvenú rascu a soľ. Je teda jednoduchý, no neodolateľne chutný. Na raňajky ho milujeme s čerstvou jarnou nátierkou.

Rascový kváskový chlieb recept

Kváskové raňajky: Rascový kváskový chlieb

Vytlačiť recept
Porcie: 1 bochník Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

Rozkvas: asi 2 lyžicu ražného kvásku, 80 g ražnej múky, 80 ml vody
Cesto: 150 g rozkvasu, 250 g hladkej špaldovej múky, 160 ml vody,  1 lyžička medu, 2 lyžice drvenej rasce, 1/2 lyžičky soli

kváskový chlieb s jarnou nátierkou

Kváskový chlieb s jarnou nátierkou. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas. Kvások zmiešame s ražnou múkou a vodou v miske. Zakryjeme ju potravinovou fóliou a rozkvas necháme postáť 10 - 12 hodín. Ak máte doma veľmi teplo postačí aj 8 hodín.
  2. Pripravíme si cesto.  Rozkvas zmiešame s múkou a vodou, necháme postáť asi pol hodinku.
  3. Potom pridáme ostatné ingrediencie a zamiesime cesto.
  4. Bochník vložíme do ošatky alebo rovno do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie, prekryjeme potravinovou fóliou a necháme postáť ešte asi 4 hodiny.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 250˚ C asi 10 minút, vytvorí sa krásna kôrka. Potom teplotu v rúre znížime na 200˚ C a dopekáme ešte 25 minút.

Tip Medových motúzov

Podávame s jarnou pomazánkou. Smotanový syr typu žervé zmiešame 3 lyžicami nasekanej pažítky. Natrieme na chlebík a podávame s čerstvou reďkovkou.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1