fbpx
Domov Čo na obed Dokonalý steak zo sviečkovice a lolo šalát s medovou zálievkou

Dokonalý steak zo sviečkovice a lolo šalát s medovou zálievkou

Autorka Jana Štrbková
dokonalý steak zo sviečkovice

Dokonalý steak zo sviečkovice je pre mňa slávnostné jedlo, ktoré milujem. Naučím vás ho pripraviť tak, aby bol jemný, šťavnatý, stredne prepečený, skrátka delikátny. Milujem ho so šalátom lolo bianco a lolo roso, ktoré dochucujem francúzskou medovou zálievkou.

dokonalý steak zo sviečkovice

Dokonalý steak zo sviečkovice a lolo šalát s medovou zálievkou

Dokonalý steak zo sviečkovice je pre mňa slávnostné jedlo, ktoré milujem. Naučím vás ho pripraviť tak, aby bol jemný, šťavnatý, stredne prepečený, skrátka delikátny. Milujem ho so šalátom lolo bianco a lolo roso, ktoré dochucujem francúzskou medovou zálievkou. Čo na obed recept na steak zo sviečkovice, lološalát s francúzskou medovou zálievkou European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 2 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Na steak: 400 g hovädzej sviečkovice, 4 lyžice olivového oleja, 1 lyžička soli, 1/2 lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia, 1 lyžica masla, 1 stráčik cesnaku, 2 vetvičky čerstvého rozmarínu alebo tymiánu
Na šalát: 1 lolo šalát bianco alebo rosso, 15 ml tekutého medu, 15 ml bieleho balzamikového octu, 200 ml olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžičky nasekanej petržlenovej vňate, 1 lyžička nasekanej pažítky, 1  lyžička nasekaných bazalkových lístkov, soľ a čerstvo zomleté čierne korenie

Postup

Mäso vyberieme z chladničky a necháme prikryté asi hodinu postáť, aby sa ohrialo na izbovú teplotu. Je to veľmi dôležité, aby bol steak krehký a delikátny.

Medzitým si pripravíme lolo šalát s francúzskou medovou zálievkou. Šalát umyjeme, necháme odkvapkať a rukami natrhám na menšie kúsky. Pripravíme si zálievku. V miske vyšľaháme med s octom a pomaly primiešavame olej. Pridáme, cesnak, nadrobno nakrájané bylinky, osolíme a okoreníme podľa chuti a zalejeme ňou šalát.

Mäso potrieme olejom, hojne osolíme a okoreníme. Koreniny aj olej "vmasírujeme" dlaňami do mäsa

Na liatinovej panvici s hrubým dnom rozpálime olej (asi 1 lyžicu) a mäso opečieme pár sekúnd z každej strany, aby sa zatiahlo. Ja steak pečiem na elektrickej doske na stupni 7.

Mäso otáčame pomocou kuchárskych klieští, nesmieme ho napichávať na vidličku, pretože  by z neho vytiekla vzácna šťava. Asi po minútke potrieme mäso na panvici z každej strany prekrojeným strúčikom cesnaku. Prekladáme ho po chvíli pomocou klieští z jednej strany na druhú.

Asi po minútke potrieme mäso na panvici z každej strany maslom. Potom namočíme čerstvé bylinky do výpeku a potierame nimi pečúci sa steak z každej strany. Ak chcete steak medium, teda stredne prepečený, opekajte asi 3 - 4 minútky, na prepečený steak stačí tak 4 - 5 minút. Mäso kliešťami vyberieme z panvice na tanier a necháme asi 2 minúty odpočívať. Pustí krásnu šťavu. Mäso vyberieme na dosku a pod uhlom asi 30 stupňov nakrájame na asi 1,5 - 2 - centimetrové kúsky. Ak je steak medium, vo vnútri je krásny ružový a šťavnatý. Šťava, ktorá nám zostala na tanieri, kde steak odpočíval je delikátna. Dochutíme ji asi lyžičkou balzamikového octu a pridáme k nakrájanému steaku.

Podávame s lolo šalátom s francúzskou zálievkou.

 

Tip Medových motúzov

Je dôležité, aby ste mäso nechali postáť pri izbovej teplote aspoň hodinu a až potom hozačali pripravovať. Potom bude vo vnútri šťavnatý a jemný. Ak budete pripravovať mäso rovno vyložené z chladničky, bude steak vo vnútri ako guma.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1