fbpx
Domov Koláče a zákusky Piekla som v Teleráne 6.6.25: Letné medové rezy s ovocným želé

Piekla som v Teleráne 6.6.25: Letné medové rezy s ovocným želé

Autorka Jana Štrbková
letné medové rezy recept

Letné medové rezy sú plné bubuľového ovocia a lahodného krému. Sú vláčne, hebké a šťavnaté. Ovocné pyré ukryté v želatíne som preložila na vrstvy medového cesta a vanilkového krému, výsledok bol veľmi osviežujúci. Recept som po prvý krát predstavila 6.6.25 na televíznych obrazovkách Telerána a chutil celému štábu. Vyskúšajte.

Všetci poznáme klasické medové rezy, ktoré sa pečú na Vianoce či na Veľkú noc, sú zložené z medových plátov, vanilkového krému a poliate čokoládou. Recept som pripravila do mojej najúspešnejšej knihy Moja medová kuchárka. V lete si však na oslavy prajeme niečo omnoho osviežujúcejšie a tak som vytvorila tieto letné medové rezy. Základ tvoria medové pláty, no do krému som pridala trstinový cukor a namiesto čokolády si vychutnáte až tri vrstvy perfektného ovocného želé. Koláčik najlepšie chutí vychladený a je veľmi osviežujúci.
Jana Štrbková

letné medové rezy recept

Letné medové rezy s ovocným želé

Vytlačiť recept
Porcie: 16 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

plech veľkosť cca 30x40
Na cesto: 2 vajíčka, 100 g kryštálového cukru, 60 g medu, 60 g masla, 300 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva
Na plnku: 2 vajíčka, 80 g hnedého cukru, 300 ml mlieka, 50 g kukuričného škrobu, 100 g masla, 1 lyžička vanilkovej pasty
Na ovocné želé: 400 g bobuľového ovocia, môže byť čerstvé aj mrazené, 100 g hnedého cukru, 1 bal. práškovej želatíny, 70 ml vody

bobuľové ovocie a mäta na ozdobu

Postup

  1. V mise šľaháme do hustej, svetlej peny vajcia, s cukrom.  Pripravíme si vodný kúpeľ a položíme naň misku s vaječnou penou. Pridáme do nej na kocky nakrájané zmäknuté maslo a med, miešame kým sa maslo aj med nerozpustia. Zložíme z vodného kúpeľa a primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  2. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, necháme trochu vychladnúť a namúčenými rukami vypracujeme lesklé cesto. Najskôr sa lepí, no čím dlhšie ho spracúvame, tým je elastickejšie.
  3. Cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu, popicháme vidličkou a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, v rúre vyhriatej na 170 ˚C asi 7-10 minút
  4. Necháme vychladnúť, opatrne stiahneme papier a cesto si rozrežeme na tri rovnaké časti.
  5. Na plnku vyšľaháme zmäknuté maslo spolu s vanilkovou pastou do peny.  Metličkou rozšľaháme vajíčka, pridáme tretinu mlieka a kukuričný škrob, premiešame dohladka. Zvyšné mlieko privedieme spolu s cukrom do bodu varu, potom za stáleho miešania prilejeme vaječnú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Trvá to asi 2-3 minúty. Krém odstavíme z ohňa a ešte do horúeho primiešame na kocky nakrájané maslo. Vznikne hladký krém.
  6. Na ovocné želé ovocie spolu s cukrom varíme asi 10 minút. Potom rozmixujeme, prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili jadierok. Želatínu zalejeme vodou, necháme napučať a roztopíme na miernom ohni, tekutina nesmie vrieť. Do rozpustenej želatíny pridáme pár lyžíc ovocného pyré a potom ju zmiešame so zvyšným pyré.
  7. Pyré vylejeme na papier na pečenie do plechu, v ktorom sa piekol korpus, necháme stuhnúť. Predtým, ako budeme so želé pracovať preložíme ho na 15 minút do mrazničky. Vyberieme ho a narežeme spolu s papierom na pečenie na veľkosť medových plátov, vzniknú tri pláty želé.
  8. Na podložku dáme prvý plát cesta, potrieme ho štvrtinou krému, položíme prvú vrstvu želé aj s papierom na pečenie, ktorý má byť navrchu, papier opatrne stiahneme, potom postup zopakujeme a koláčik ukončíme vrstvou želé, ktoré ozdobíme bobuľovým ovocím aj krémom. Pred krájaním necháme aspoň 3 hodiny stuhnúť v chladničke. Potom nakrájame na porcie. letné medové rezy recept

Tip Medových motúzov

Želé môžeme prirpaviť aj z jednodruhového bobuľového ovocia, napríklad z malín či z černíc.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1