fbpx
Domov Koláče a zákusky Sladký dovolenkový pozdrav: Portugalské pudingové koláčiky

Sladký dovolenkový pozdrav: Portugalské pudingové koláčiky

Autorka Jana Štrbková
Portugalské koláčiky

Portugalské pudingové koláčiky chutia sladko ako dovolenka. Lahodný poctivý vanilkový krém so žĺtkami a dochrumkava upečené lístkové cesto robia z toho dezertu letný hit. Koláčiky som piekla aj v Teleráne počas vysielania 12.5.25 a zožali veľa chvály.

„Portugalské koláčiky som po prvýkrát jedla v jednej bratislavskej kaviarni a povedala som si, že ich doma musím vyskúšať. Pátrala som po tradičnom recepte a skúšala rôzne varianty. Nakoniec sa mi osvedčilo rýchle riešenie, upiecť ho z chladeného lístkového cesta a na jeho prípravu použiť klasickú fomu na mafiny. Je to veľmi jednoduché. Vyskúšajte.“
– Jana Štrbková

Portugalské koláčiky

Sladký dovolenkový pozdrav: Portugalské pudingové koláčiky

Vytlačiť recept
Porcie: 9 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

600 ml mlieka, 200 ml smotany na šľahanie, 1 tyčinka škorice, 1 vanilkový struk, 1 bio citrón, 90 g kryštálového cukru, 3 lyžice vanilkového pudingového prášku, 5 žĺtkov, 1 rozvaľkané chladené lístkové cesto, olej v spreji

Postup

  1. Vanilkový struk rozpolíme a dreň vyškrabeme. 200 ml mlieka nalejeme do misky, zvyšok nalejeme do hrnca spolu so smotanou, s tyčinkou škorice, vyškrabaným vanilkovým strukom a citrónovou kôrou ošúpanou z jedného biocitróna. Varíme za občasného miešania na miernom ohni asi 4 minúty.
  2. V zvyšnom mlieku dohladka zmiešame kukuričný škrob, pridáme vyškrabanú vanilkovú dreň. Prevarené mlieko precedíme, vylejeme do hrnca, položíme na mierny oheň a za stáleho miešania prilejeme zvyšné mlieko. Varíme asi 2 minúty do zhustnutia. Horúci puding prelejeme do misky a po jednom primiešame žĺtky.
  3. Rozvaľkané cesto zvinieme do rolky a nakrájame asi 9 kúskov. Formy na koláčiky vytrieme olejom, z kúskov cesta vytvarujeme placku a naplníme ňou formičku, ktorú ešte naplníme krémom. Tak pripravíme všetky koláčiky.
  4. Rúru vyhrejeme na 210 ˚C, nastavíme horný a spodný ohrev a pečieme asi 25 – 30 minút dozlatista.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1