fbpx
Domov Koláče a zákusky Najchutnejší sviatočný koláč: Tradičné žerbó rezy

Najchutnejší sviatočný koláč: Tradičné žerbó rezy

Autorka Jana Štrbková
žerbó rezy recept

Tradičné žerbó rezy sú pýchou nedeľných stolov už viac ako storočie. Pláty vláčneho kysnutého cesta spojené slivkovým lekvárom a chrumkavými orechmi stále chutia luxusne. Vyskúšajte môj recept.

žerbó rezy recept

Najchutnejší sviatočný koláč: Tradičné žerbó rezy

Tradičné žerbó rezy sú pýchou nedeľných stolov už viac ako storočie. Pláty vláčneho kysnutého cesta spojené slivkovým lekvárom a chrumkavými orechmi stále chutia luxusne. Vyskúšajte môj recept. Koláče a zákusky žerbó rezy, kysnutý koláč s lekvárom European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 24 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Cesto:
200 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 3 lyžičky kryštálového cukru, 500 g hladkej múky, kôra z 1 citróna, 250 g masla + na vymastenie plechu, 1 vajce
Plnka:
200 g slivkového likéru, 300 g mletých vlašských orechov, 150 g práškového cukru
Poleva:
200 g horkej čokolády, 2 lyžičky kokosového tuku

Postup

1. Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme kryštálový cukor a na teplom mieste necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10 minút.
2. Do misy nasypeme múku, citrónovú kôru a na kocky nakrájané zmäknuté maslo, pridáme vajce. Rukami vypracujeme hladké cesto, rozdelíme ho na tri časti. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
3. Na orechovú plnku zmiešame mleté orechy spolu s práškovým cukrom. Každý kúsok cesta rozvaľkáme na pomúčnej doske na veľkosť plechu.
4. Prvé cesto vložíme do maslom vymasteného plechu. Cesto popicháme vidličkou, natrieme polovicou lekváru a posypeme polovicou orechovej plnky. Priložíme druhý plát cesta, popicháme ho vidličkou, potrieme zvyšným lekvárom a posypeme zvyšnou plnkou. Prikryjeme trťou vrstvou cesta a popicháme vidličkou.
5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C asi 30 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť. Nalámanú čokoládu roztopíme nad vodným kúpeľom spolu s kokosovým olejom a polejeme ňou koláč. Polevu necháme stuhnúť a koláč nakrájame na rezy.

Tip Medových motúzov

Namiesto slivkového lekváru môžeme použiť aj ríbezľový.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1