fbpx
Domov Koláče a zákusky Rodinný poklad: Domáca ťahaná orechovo – jablková štrúdľa

Rodinný poklad: Domáca ťahaná orechovo – jablková štrúdľa

Autorka Jana Štrbková
domáca ťahaná štrúdľa recept

Ťahaná štrúdľa je naším rodinným receptom. Robievali ju obe staré mamy a mamina ju pekávala na objednávku širokej rodine, pretože tá jej im vždy chutila najviac. Dobrá štrúdľa, to je kumšt, ktorého základ tvorí dokonalé ťahané cesto. Vyskúšajte ho spolu so mnou.

Domáca orechovo – jablková štrúdľa. Príprava recept, foodstyling, foto: Jana Štrbková

domáca ťahaná štrúdľa recept

Rodinný poklad: Domáca ťahaná orechovo – jablková štrúdľa

Ťahaná štrúdľa je naším rodinným receptom. Robievali ju obe staré mamy a mamina ju pekávala na objednávku širokej rodine, pretože tá jej im vždy chutila najviac. Dobrá štrúdľa, to je kumšt, ktorého základ tvorí dokonalé ťahané cesto. Vyskúšajte ho spolu so mnou. Koláče a zákusky domáca ťahaná orechovo - jablková štrúdľa European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 plech Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.2/5
( 5 počet hlasov )

Ingrediencie

Potrebujeme: 250 g hladkej múky 00 extra, štipka soli, 50 ml oleja, 1 lyžica octu, 120 ml teplej vody, hladká múka na posypanie obrusu

Na orechovú plnku: 200 g mletých  orechov, 50 g sušených hrozienok, 7 lyžíc medu, mletá škorica, 4 lyžice mletých piškót, 8 lyžíc roztopeného masla (asi 100 g), 300 g najemno nastrúhaných jabĺk, asi 60 g roztopeného masla na potretie

Postup

  1. Na pracovnú dosku preosejeme múku, pridáme soľ, prilievame olej a prstami jemne zapracúvame do múky. Takto pridáme aj ocot, teplú vodu, spojíme všetky ingrediencie. Cesto miesime tak, že ho ručne naťahujeme do výšky a púšťame späť do misky. Miesime poriadne, trvá to aj 15 minút, cesto musí byť elastické ako žuvačka.
  2. Vymiesené cesto vložíme do teplej misky, prikryjeme tenierom a necháme postáť aj hodinku.
  3. Na jedálenský stôl rozprestrieme obrus, ktorý dobre pomúčime hladkou múkou. Do stredu položíme oddýchnuté cesto, ktoré už nemiesime a naolejovanými rukami ho jemne začíname vyťahovať až k okraju stola, tak, aby bolo úplne tenké, takmer priehľadné ako hodvábny papier. Vyťahujeme tak, že cesto jemne podoberáme hánkami. Správne vymiesené a odpočinuté cesto sa netrhá, na ak sa tak stane, len ho spojte prstami. Chce to trochu cviku. Na koncoch nám zostanú  hrubšie okraje cesta. Cesto pokvapkáme roztopeným maslom, posypeme strúhankou z piškót, vyžmýkanými, najemno nastrúhanými jablkami, hrozienkami, orechmi, škoricou a podľa chuti pokvapkáme medom.
  4. Hrubé okraje cesta odrežeme. Štrúdľu pomocou obrusu čo najpevnejšie zatočíme do tvaru závinu. Konce spojíme a podložíme pod závin, ba plnka nevytiekla. Jemne prekladáme na plech, kde ju ukladáme po obvode celého plechu a potom stáčame do tvaru špirály. Povrch štrúdle jemne potrieme roztopeným maslom.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C, 20 – 25 minút dozlatista. Podávame posypané práškovým cukrom.

Tip Medových motúzov

Štrúdľa výborne chutí keď je teplá a studená je zas veľmi osviežujúca.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1