fbpx
Domov Koláče a zákusky Výborná štrúdľa: Jablkový závin z pivného cesta

Výborná štrúdľa: Jablkový závin z pivného cesta

Autorka Jana Štrbková
jablkový závin z pivného cesta

Ak máte v chladničke trochu piva a v špajzi zopár jabĺčok, určite si upečte túto perfektnú štrúdľu. Jablkový závin z pivného cesta je chrumkavý, šťavnatý a zároveň krehučký. Mňam.

jablkový závin z pivného cesta

Výborná štrúdľa: Jablkový závin z pivného cesta

Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.0/5
( 5 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto: 300 g hladkej múky, štipku soli, 50 g práškového cukru, 1 vajce, 150 g masla, 1 dl piva
Na plnku: 10 jabĺk, 2  lyžičky citrónovej šťavy, 50 g jadier vlašských orechov, 50 g hrozienok, 50 g kryštálového cukru, štipku škorice, 100 g perníka alebo nastrúhaných detských piškót, vajce na potretie

Postup

  1. Múku preosejeme do misy so štipkou soli a s cukrom. Pridáme vajce a na malé kúsky nakrájané maslo a vidličkou zapracujeme do múky. Postupne vlievame pivo a spracujeme vláčne cesto.
  2. Spracované cesto sformujeme do úhľadného bochníka. Zabalíme do fólie alebo prikryjeme sklenenou misou a necháme v chlade aspoň 20 minút odležať a stuhnúť.
  3. Jablká umyjeme, osušíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na rovnako veľké plátky alebo na kúsky. Nakrájané jablká dáme do misy a zalejeme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  4. Vlašské orechy nahrubo nasekáme, hrozienka sparíme horúcou vodou a po chvíli ulejeme. Hrozienka s orechmi pridáme k nakrájaným jablkám. Osladíme podľa chuti a posypeme škoricou.
  5. Odležané cesto rozdelíme na dve polovice. Z každého vyvaľkáme obdĺžnikový plát. Perník alebo piškóty najemno nastrúhame a posypeme ním stred cesta. Na perník rozložte polovicu jablkovej náplne.
  6. Cesto zvinieme cez jablkovú náplň a na koncoch zahneme pod závin. Oba záviny preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom a pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 40 minút.

Tip Medových motúzov

Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1