fbpx
Domov Čo na obed Ako od babičky: Pečené buchty so slivkovým lekvárom

Ako od babičky: Pečené buchty so slivkovým lekvárom

Autorka Jana Štrbková
Pečené buchty s lekvárom

Najlepšie pečené buchty na svete, sú pečené, plnené domácim slivkovým lekvárom a posypané jemným práškovým cukrom. U nás doma je to odjakživa rovnaké. Mamina ich upečie a do pár hodín zmiznú. Každý chce ochutnať a takmer s istotou vždy zazvoní návšteva, ktorú nimi ponúkneme tiež. Myslím si, že už aj ja vo svojej domácnosti pečiem rovnako skvelé buchty. Preto sa s vami rada podelím o svoj recept aj skúsenosti.

Pečené buchty s lekvárom

Ako od babičky: Pečené buchty so slivkovým lekvárom

Najlepšie pečené buchty na svete, sú pečené, plnené domácim slivkovým lekvárom a posypané jemným práškovým cukrom. U nás doma je to odjakživa rovnaké. Mamina ich upečie a do pár hodín zmiznú. Každý chce ochutnať a takmer s istotou vždy zazvoní návšteva, ktorú nimi ponúkneme tiež. Myslím si, že už aj ja vo svojej domácnosti pečiem rovnako skvelé buchty. Preto sa s vami rada podelím o svoj recept aj skúsenosti. Čo na obed pečené buchty recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 30 ks Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

1000 g hladkej špaldovej múky, 40 g droždia, 100 g kryštálového cukru, 600 ml mlieka, 1/2 lyžičky soli, 2 vajíčka, 200 g masla, strúhaná citrónová kôra, 50 g masla + 50 g rumu na potieranie buchiet
Na plnku: hustý slivkový lekvár, práškový cukor na pospypanie

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru, pridáme rozdrobené droždie a zasypeme lyžičkou múky. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások.
  2. V inej mise spojíme preosiatu múku, cukor, soľ, vajíčka, citrónovú kôru a rozpustené schladené maslo. Potom pridáme vykysnutý kvások a všetko spolu dobre spracujeme na cesto. Najlepšie je cesto poriadne vypracovať rukami alebo použijeme kuchynský robot.
  3. Vymiesené cesto zakryjeme a na teplom mieste necháme aspoň 60 minút kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, tak ho na pomúčenej doske rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm. Vyvaľkané cesto nakrájame na štvorce, do stredu dáme za lyžičku lekváru.
  4. Rohy každého štvorca cesta s lekvárom spojíme k sebe a vyformujeme buchty. Každú buchtu dobre potrieme rozpusteným maslom a ukladáme ich do vymasteného pekáča tesne k sebe. 
  5. Pečieme pri 200 °C 20 až 25 minút dozlatista. Po upečení natrieme rozopeným maslom zmiešaným s rumom a dobre pocukrujeme.

Tip Medových motúzov

Buchty môžeme plniť akýmkoľvek hustým džemom, rada používam napríklad domáci dulový.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1