fbpx
Domov Čo na obed Kura dusené v rúre s omáčkou zo smotany a bieleho vína

Kura dusené v rúre s omáčkou zo smotany a bieleho vína

Autorka Jana Štrbková
kura dusené v rúre

Výborný obed je kura dusené v rúre s omáčkou zo smotany a bieleho vína. Je to francúzsky recept, do ktorého sa pridáva aj červený vínny ocot a úžasná bylinka estragón. Kura v neodolateľnej omáčke nemá chybu. Vo Francúzsku sa podáva so zemiakovou kašou, u nás v Medových motúzoch aj s domácimi haluškami.

kura dusené v rúre

Kura dusené v rúre s omáčkou zo smotany a bieleho vína

Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

1 kura, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžica masla, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 3 strúčiky cesnaku, 50 ml červeného vínneho octu, 100 ml bieleho suchého vína, 500 ml kuracieho vývaru, 1 lyžica dijonskej horčice, 250 ml smotany na šľahanie 33%, 1 lyžica morskej soli, 1 lyžička čerstvo zomletého čierneho korenia, 1 lyžica nasekaných čerstvých lístkov estragónu (palina dračia)

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 180 ˚C.
  2. Kura rozporcujeme na 8 častí: horné stehná a "paličky", prsia na polovice. Kura dôkladne osolíme a okoreníme. 
    Na väčšej panvici, ktorá je vhodná aj do rúry, rozpálime olivový olej a na miernom až prudkom ohni v ňom dozlatista z každej strany opražíme kuracie kúsky. 
  3. Mäso vybieme do misky a prikryjeme, aby nevychladlo.
  4. Výpek z panvice vylejeme a panvicu utrieme kuchynskou utierkou.
  5. Cesnak nakrájame nadrobno. Panvicu dáme na mierny oheň, pridáme maslo, paradajkový pretlak a zahrievame asi 2 minúty. Pridáme cesnak a restujeme ho asi minútu. Prilejeme ocot a necháme ho takmer úplne vypariť. Vlejeme víno, ktoré varením zredukujeme asi o tretinu. Zalejeme kuracím vývarom, necháme ho zovrieť a vložíme kúsky kuraťa.
  6. Panvicu prikryjeme a v rúre dusíme asi 20 - 25 minút domäkka.
  7. Kura vyberieme z rúry, z omáčky vyložíme kúsky kuraťa do misky, prikryjeme ju, aby zostali teplé. Omáčku precedíme do čistého hrnca a privedieme k varu.  Metličkou do nej všľaháme horčicu a smotanu a varíme, kým mierne nezhustne. 
  8. Ochutnáme, podľachuti dosolíme, dokoreníme čerstvo zomletým čiernym korením. Nakoniec vmiešame nadrobno nesekaný estragón.
  9. Kura prelejeme omáčkou.

 

Tip Medových motúzov

Podávame so zemiakovou kašou alebo s domácimi haluškami.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1