fbpx
Domov Tipy a triky 4 šťastné „pé“ pre vianočnú pohodu

4 šťastné „pé“ pre vianočnú pohodu

Autorka Nika Lucáková

Pre mňa už Vianoce dávno začali, už mesiac vyrábam doma jedlé aj nejedlé darčeky. A okrem toho rastie aj túžba po domácej voňavej aj sladkej pohodičke. Pre mňa k nim patrí Punč, Perníkové korenie, Pravá vanilka a tiež Pesničky.

PUNČ

Keďže som dosť veľká „závisláčka“ na káve, tak môj recept na punč (samozrejme servírovaný len občas a nie každý deň) je na kávový punč so smotanovým likérom. K pečeniu alebo listovaniu v kuchárkach je ako stvorený.

Na 1 pohár potrebujeme: 200 ml silnej horúcej kávy, štipku ostrúhanej pomarančovej kôry, štipku mletej škorice, štipku mletého klinčeka, 1 balíček vanilkového cukru, 40 ml smotanového likéru, plátok pomaranča na ozdobenie

Horúcu kávu zmiešame s pomarančovou kôrou, so škoricou, klinčekom aj s vanilkovým cukrom. Keď je všetko dobre premiešané, nalejeme do hrnčeka alebo do vysokého skleneného pohára smotanový likér a prelejeme vymiešanou kávou. Môžeme ešte ozdobiť plátkom pomaranča. Nazdravie!

Doma vyrobené vianočné korenie môžete darovať aj pod vianočný stromček. Foto: Jana Štrbková

PERNÍKOVÉ KORENIE

Ja viem, že sa dá kúpiť a aj vo veľmi dobrej voňavej kvalite, ale domáce je prosto domáce. A pre tie z nás, ktoré podliehame pečeniu perníčkov a medovníčkov a ďalších dobrôt s touto vôňou a chuťou sa to podľa mňa oplatí. A je to aj skvelý nápad na malý darček.

Recept na vynikajúce domáce perníkové korenie nájdete v Jankinej knižke: Jana Štrbková: Moja medová kuchárka, vypýtala som z nej pre vás recept. Nebolop to až také ťažké 🙂

Perníkové korenie najlepšie chutí domáce.

Na domáce perníkové korenie poterebujeme: 4 lyžičky mletej škorice, 2 lyžičky celých klinčekov, 2 lyžičky mletého zázvoru, 1 lyžička kardamómových semienok, 1 lyžička badiánu, 1 lyžička mletej vanilky, ¼ lyžičky mletého bieleho korenia, 1 lyžička nastrúhaného muškátového orieška

Všetky ingrediencie najskôr nastrúhame alebo rozdrvíme v mažiari. A potom zomelieme na prach. Na jemné mletie korenín používam elektrický mlynček na kávu, mám s ním skvelé skúsenosti. Nakoniec ešte korenie preosejeme cez jemné sitko.

PRAVÁ VANILKA

Všetky sme zvyknuté pridávať do našich koláčikov aj krémov vanilkový cukor alebo aj ten vanilínový. Ale ja nedám dopustiť na pravé vanilkové struky alebo mletú vanilku. Je to síce už otrepaný trik, ale keď vyškrabané zrniečka pridáme do práškového alebo kryštálového cukru a dobre premiešame a do nádoby pridáme ešte aj ten struk a necháme dobre odležať, tak tá vôňa ale aj chuť sú prosto mňam!

Vianočná pohoda, to je aj listovanie v obľúbenej kuchárke a pečenie najlepších medovníkov.

PESNIČKY

Tak svoj konkrétny playlist sem tak celkom dávať nebudem, ale mám niekoľko výberových cédečiek s vianočnými pesničkami, kde nemôže chýbať trebárs Michael Bublé, Karel Gott, Vojta Dyk, Wham, Vonda Shepard (to je tá dáma, čo naspievala songy k seriálu Ally Mcbeal). Tanec v kuchynskej zástere pri vykrajovaní koláčikov a miešaní cesta má pre mňa svoje čaro, rovnako aj vareška namiesto mikrofónu.

Želám len tú naj pohodu pri pečení a varení s receptmi a tipmi z našich Medových motúzov!
Nika Lucáková, Medové motúzy

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1