Je vo výrobkoch cukor? Často sa pýtam, keď lúštim drobné nápisy v zložení potravín a nápojov, ktoré často používajú označenie „len prírodné cukry“ alebo „bez pridaného cukru“.
Je to preto, aby sa odlíšili potraviny a nápoje, v ktorých nie je klasický cukor, či už repný alebo trstinový. To však stále neznamená, že vo výrobku nie je žiadny cukor.
Glukóza, fruktóza a spol…
Označnie cukor totiž zahŕňa aj glukózu, fruktózu, laktózu, maltózu a ďalšie. Obsahujú ich prírodné produkty, ako je ovocie, zelenina, mlieko, med…
- BIELY CUKOR, repný aj trstinový, je z viac ako 99 % čistá sacharóza, ktorá je zložená z glukózy a fruktózy.
- PRÍRODNÝ REPNÝ A TRSTINOVÝ CUKOR zlatistej farby obsahuje aj malé množstvo melasy so živinami.
- TMAVŠIE TRSTINOVÉ CUKRY, ktoré nie sú také sypké, obsahujú omnoho viac zvyškovej melasy, a preto aj omnoho viac minerálnych látok.
- GLUKÓZA je zdrojom energie pre telo aj mozog a nemôžeme bez nej fungovať. Tento jednoduchý cukor je prítomný najmä v rastlinách a v mede. Aj keď sa nazýva hroznový cukor, vyrába sa z rastlinných škrobov, najmä zo zemiakov.
- FRUKTÓZA je tiež rýchlym zdrojom energie. Ukrytá je pod označením ovocný cukor a jeho sypká podoba sa získava z cukrovej trstiny a z kukurice.