Dáme na to krk, že túto zeleninu poznáte všetci, bruselské kapustičky sú totiž ružičkový kel. Je to lahôdka, ktorá vás nabije vitamínom C, antioxidantami a kopou energie. Drobné hlavičky opečené napríklad so slaninkou alebo s orieškami a cesnakom chutia famózne!
Kde sa vzali?
Tieto malé kelové hlavičky, ktorým u nás hovoríme ružičkový kel, boli údajne prvýkrát vyšľachtené v 16. storočí na území dnešného Belgicka. Preto sa im napríklad v angličtine hovorí „brussel sprouts“, teda spomínané bruselské kapustičky.
Dobíja energiou a detoxikuje
Navyše majú hlavičky ružičkového kelu podľa mnohých zdrojov aj veľa zdravotných pozitív, sú dobrým zdrojom kyseliny listovej a tiež látok zvaných indoly. Tie môžu byť nápomocné ako prevencia niektorých druhov rakoviny. Ružičkový kel je tiež bohatý na vitamín C, dobíja nás teda energiou. A obsahuje aj betakarotén pre bystrý zrak a ružičkový kel napomáha aj pri odvádzaní škodlivých látok z tela.