Je čas zabíjačiek a tak si môžete doma pripraviť rozprávkovo chutné pravé škvarky. Ak si ich vyrobíte poctivo doma zistíte, že niet na svete chutnejšej zimnej dobroty.
U mäsiara si objednajte surové sadlo, na skúšku aspoň kilogram, ale podľa mojich skúseností vám to stačiť určite nebude. Pôvodne sa robili škvarky v kotli v záhrade, ale môžete si ich pripraviť pokojne aj doma, na sporáku. V tom prípade si vymedzte čas aspoň dve hodiny.
Na výrobu 150 g škvariek potrebujeme:
1 kilo sadla, 150 ml vody, 100 ml mlieka a soľ.
Postup:

Sadlo zbavíme hrubej kože a nakrájame ich na kocky s veľkosťou 1,5 až 2 centimetre.
Vyberieme si hrniec s dvojitým a veľkým dnom, pridáme nakrájané sadlo, pridáme vodu, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút prehriať na miernom ohni.
Potom hrniec odokryjeme, miešame vysokou varechou, keď sa objem škvariek zmenší o polovicu, pridáme do hrnca mlieko, vďaka tomu budú zlatisté a nie spálené.
Keď už škvarky takmer nepúšťajú masť a majú zlatistú farbu, vyberieme ich sitkom z masti a necháme odkvapkať. Osolíme a okoreníme trochou čerstvo zomletého čierneho korenia.
Milujem čerstvé domáce škvarkym, chutia ako tie najlahodnejšie marshmallow. O veľa ste prišli, ak ste ich ešte nechutnali 🙂