fbpx
Domov Dobroty pre deti Domáce dukátové buchtičky

Domáce dukátové buchtičky

Autorka Jana Štrbková
Domáce dukátové buchtičky

Sen všetkých večných detí, to sú domáce vanilkové buchtičky. Pripravte si ich spolu so mnou aj z vlastnoručne ukuchteným vanilkovým krémom. Chutia ako tá najsladšia rozprávka.

Domáce dukátové buchtičky

Domáce dukátové buchtičky

Najlepší recept na domáce dukátové buchtičky s pravým vanilkovým krémom Dobroty pre deti Domáce dukátové buchtičky European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 230 ml mlieka, 30 g čerstvého droždia, 100 g kryštálového cukru, 100 g roztopeného masla + 2 PL roztopeného masla na potretie buchtičiek, 2 vajíčka, štipka soli, 1 vanilkový cukor, nastrúhaná kôra z 1 citrónu

Na domáci vanilkový krém:
1 l mlieka, 1 PL vanilkovej pasty, 8 žĺtkov, 2 balenia vanilkového cukru

Postup

  1. Pripravíme si kvások. V menšom hrnci zmiešame vlažné mlieko, rozdrobíme doň droždie, posypeme lyžicou cukru a poprášime múkou, prikryjeme utierkou. Asi 10 - 15 minút necháme na teplom mieste vzísť kvások.
  2. Do väčšej misy nasypeme zvyšnú múku, rozbijeme vajíčka, roztopené vlažné maslo, štipku soli, citrónovú kôru, vanilkový cukor a kryštálový cukor. Nakoniec pridáme vykvasený kvások.
  3. Rukou vymiesime vláčne cesto, ktoré má byť vo finále krásne lesklé a má sa oddeľovať od ruky aj od misky.
  4. Misu s vymieseným cestom prikryjeme čistou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto asi na hodinku.
Krásne vyjysnuté cesto na dukátové buchtičky

Krásne vyjysnuté cesto na dukátové buchtičky. Príprava, foodstyling, foto: Jana Štrbková

5. Rúru vyhrejeme na 180 ˚C.
6. Vykysnuté cesto prenesieme na dosku a nožom oddeľujeme kúsky, tvarujeme z nich guľôčky. Tie potrieme z každej strany rozpusteným maslom a pridávame vedľa seba na plech. 

Ukladanie dukátových buchtičiek na plech.

Ukladanie dukátových buchtičiek na plech. Príprava, foodstyling, foto: Jana Štrbková

7. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút.
8. Pripravíme si domáci vanilkový krém. Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme dreň z vyškrabaného vanilkového struku a spolu s vanilkovým strukom privedieme do bodu varu. Odstavíme z ohňa a vyberieme vanilkový struk.
9. Vyššiu panvicu naplníme do tretiny vodou a necháme ju zovrieť.
10. V mise vyšľaháme do bielej peny žĺtka s cukrami. Za stáleho miešania prijelejeme horúce mlieko. 
11. Hrniec, kde ca varilo mlieko vložíme do panvice s vriacou vodou, vleme doň žĺtkovú zmes a miešame asi 5 - 8 minút, až kým krém poriadne zhustne. Pozor, krém sa nesmie variť. 
12. Upečené buchtičky vyberieme z rúry.

Upečené domáce dukátové buchtičky

Upečené domáce dukátové buchtičky. Príprava, foodstyling, foto: Jana Štrbková

12. Buchtičky naservírujeme na tanier a polejeme horúcim vanilkovým krémom. 

 

Tip Medových motúzov

Domáci vanilkový krém sa vo vodnom kúpeli nesmie variť, inak by sa v ňom žĺtky zrazili.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1