fbpx
Domov Koláče a zákusky Chuť tradície: Schwarzwaldská torta alebo Black forest

Chuť tradície: Schwarzwaldská torta alebo Black forest

Autorka Jana Štrbková
torta black forest recept

Korpusy čierne ako tie najtmavšie húštiny v lese, k tomu trochu griotky na guráž, aby nám tá tma nenahnala strach. A to všetko vyplnené vysokopercentnou šľahačkou a višňovým kompótom. Zvyčajne do korpusu ide aj 12 vajíčok, mne sa však zapáčila úspornejšia a aj zdravšia verzia s kefírom a hnedým cukrom. Ponorte sa teda do skvelej chute mojej torty Black Forest. Alebo ako tento recept volala moja prateta, vychutnajte si dezert menom Schwarzwaldská torta.

Táto torta má svojho autora, je ním nemecký šéfcukrár Josef Keller. Prvýkrát očaril Schwarzwaldskou tortou v roku 1915. 😊 Je to jednoduchá receptúra, ktorá v sece spája kyslú chuť čerešní alebo višní, lahodnú šľahačku a horkasté kakao. Guráž do života aj trávenia dodá pridaná griotka. Ja mám vlastnú griotku, v ktorej sa ešte stále lúhujú višne z tohtoročnrj úrody. Výsledok bol teda dokonalý.
Jana Štrbková

torta black forest recept

Chuť tradície: Schwarzwaldská torta alebo Black forest

Korpusy čierne ako tie najtmavšie húštiny v lese, k tomu trochu griotky na guráž, aby nám tá tma nenahnala strach. A to všetko vyplnené vysokopercentnou šľahačkou a višňovým kompótom. Zvyčajne do korpusu ide aj 12 vajíčok, mne sa však zapáčila úspornejšia a aj zdravšia verzia s kefírom a hnedým cukrom. Ponorte sa teda do skvelej chute mojej torty Black Forest. Alebo ako tento recept volala moja prateta, vychutnajte si dezert menom Schwarzwaldská torta. Koláče a zákusky Black Forest alebo Schwarzwaldská torta recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 torta s priemerom 22 cm Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.3/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

3 formy s priemerom 22 cm
Na cesto: 230 g polohrubej múky, 130 g kakaa holandského typu 1,5 lyžičky sódy bikarbóny, štipka soli, 280 g masla, 200 g hnedého cukru, 3 vajíčka, 1 lyžica vanilkovej esencie, 270 ml cmaru alebo acidofilného mlieka, 125 ml vody 
Na cukrový sirup: 200 g kryštálového cukru, 250 ml vody, 60 ml griotky
Na šľahačku: 1000 ml aspoň 33% smotany na šľahanie, 2 lyžice griotky, 2 valenia vanilkového cukru
Na ozdobu: 600 g višňového kompótu alebo čerstvých višní, 4 lyžice vody, 20 g kryštálového cukru

Postup

  1. Pripravíme si korpusy. Rúru dáme vyhriať na 190 ˚C.
  2. Tri tortové formy s priemerom 22 cm vymažeme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
  3. Do šľahača dáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo a šľaháme ho s hnedým curkom do bielej peny.
  4. Potom po jednom pridávame vajíčka a vanilkovú arómu.
  5. Zvlášť do misky preosejeme múku, sódu bikarbónu, kakao, soľ.
  6. K vyšľahanej vaječnej zmesi po lyžiciach striedavo pridávame sypkú zmes a cmar, nakoniec pridáme vodu.
  7. Do troch foriem rovnomerne vylejeme cesto a uhladíme ho.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 24 minút.
  9. Hotové korpusy necháme vychladnúť na mriežke.
  10. Pripravíme si cukrovú zálievku.
  11. V katróliku necháme zovrieť vodu a cukor. Odstavíme z ohňa, pridáme griotku, necháme vychladnúť.
  12. Studenú smotanu dotuha vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom a nakoniec priáme griotku.
  13. Prvý plát korpusu dáme na stojan a pokvapkáme lyžicami cukrovej vody. Navrstvíme tretinu šľahačky a na ňu poukladáme odkvapkané a odkôstkované višne. Priložíme druhý korpus a postup zopakujeme.
  14. Prilozíme tretí korpus, pokvapkáme ho zvyšným cukrovým sirupom. Totu zvrchu aj zboku dozdobíme vyšľahanou šľahačkou.
  15. Odložíme do chladničky.
  16. Pripravíme si višne na ozdobu. Do kastrólika dáme zvyšné višne (odkôstkované a odkvapkané). Prilejeme 5 lyžíc vody, 5 lyžíc šťavy z kompótu a cukor. Prevaríme a tekutinu zredujujeme na polovicu, necháme vychladnúť.
  17. Vyhladnutú tortu vytiahneme z chladničky a dozdobíme višňovou omáčkou.

Tip Medových motúzov

Namiesto višní môžeme použiť aj čererešne spolu s čerešňovicou. Vrch torty môžeme dozdobiť hoblinkami čokolády.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1