fbpx
Domov Koláče a zákusky Piekla som v Teleráne 6.6.25: Letná ovocná torta na narodeninové oslavy

Piekla som v Teleráne 6.6.25: Letná ovocná torta na narodeninové oslavy

Autorka Jana Štrbková
Letná torta, ktorú som piekla v Teleráne 6.6.25

Táto letná ovocná torta je hviezdou našich prázdninových osláv, milujú ju dospelí aj deti. Je chladivá, šťavnatá, plná bobuľového ovocia, ktoré nám počas slnečných dní dozrieva v záhrade. Počas jej pečenia v Teleráne som pri jej zdobení spolu s klaunami zažila veľa zábavy. A verím, že keď ju doma budete zdobiť spolu s deťmi, prežijete krásne chvíle plné šťastia aj vy. A aj to je cieľ domáceho pečenia, byť spolu a šťastní.

„Torta je veľmi jednoduchá na prípravu, navyše je menej sladká, pretože na dochutenie plnky som použila len domáci med z našej včelnice Medové motúzy. Pridala som ešte dreň z vanilkového struku, ktorej chuť zbožňujem a zľahka tieto vzácne ingrediencie zamiešala do gréckeho jogurtu a mascarpone. Výsledná chuť je očarujúca. Skrátka, v jednoduchosti je krása.“ Jana Štrbková

Letná torta, ktorú som piekla v Teleráne 6.6.25

Letná ovocná torta na narodeninové oslavy

Vytlačiť recept
Porcie: 12 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

Na korpus: 5 vajíčok,  80 g kryštálového cukru, 160 g hladkej múky, 60 ml kondenzovaného mlieka
Na krém: 300 ml bieleho gréckeho jogurtu, 750 g mascarpone, 80 g medu, 1 vanilkový struk, kôra z 1 citróna
Na ozdobenie: 400 g čerstvého bobuľového ovocia, lístky mäty

Postup

  1. Na korpus vyšľaháme celé vajíčka s kryštálovým cukrom do pevnej peny. Šľaháme skutočne dlho, až kým sa cukor nerozpustí, trvá to aj 10 minút.
  2. Potom zľahka metličkou vmiešame preosiatu múku a kondenzované mlieko.
  3. Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných tortových foriem s priemerom 20 cm.  Povrch zarovnáme. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi 40 minút.
  4. Špajdľou uprostred vyskúšame, či je korpus upečený. Potom ho necháme vychladnúť, najlepšie na mriežke.
  5. Vychladený jogurt jemne zmiešame metličkou spolu smascarpone. Nešľaháme! Mascarpone môže zrednúť. Pridáme tekutý med a dreň z vanilkového struku, citrónovú kôru a jemne premiešame.  Vychladnuté korpusy prekrojíme na polovice, vzniknú štyri pláty.
  6. Pláty natrieme krémom a obložíme umytým a odkvapkaným bobuľovým ovocím.
  7. Hotovú tortu dáme do chladničky a necháme 2 hodiny stuhnúť. Potom dozdobíme ešte ovocím a lístkami mäty. Nakrájame na porcie a môžeme podávať.

Tip Medových motúzov

V lete je vynikajúcou obmenou plnky aj kombinácia dotuha vyšľahanej smotany na šľahanie 33%, použite 500 ml a potom ju jemne premiešajte so 400 ml kyslej smotany 12 % alebo s nízkotučným hladkým tvarohom. Mňam.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1