fbpx
Domov Koláče a zákusky Piekla som v Teleráne 24.1.25: Prekrásna a taká osviežujúca medová Šarlota s ovocím

Piekla som v Teleráne 24.1.25: Prekrásna a taká osviežujúca medová Šarlota s ovocím

Autorka Jana Štrbková
Medová Šarlota, torta so smotanovým krémom

Medová Šarlota je dokonalá sviatočná torta, ktorá je efektná a pritom taká jednoduchá na prípravu. Piekla som ju naživo aj v Teleráne 24.1.25 a dostala som množstvo prosieb, aby som zverejnila celý recept, ako si ju môžete doma pripraviť aj vy.

Medová Šarlota, torta so smotanovým krémom

Prekrásna a taká osviežujúca medová Šarlota s ovocím

Vytlačiť recept
Porcie: 8 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

1 lyžička rastlinného oleja, 2 medové kakaové rolády plnené smotanovým vanilkovým krémom, 200 g čerstvých malín

Na plnku: 500 ml mlieka,2 bal. vanilkového pudingu, 2 bal vanilkového cukru, 400 ml smotany na šľahanie 40 %, 200 g bobulového ovocia

Na jahodové coulis: 300 g mrazeného bobulového ovocia, 100 g hnedého cukru, 1 lyžička škrobu

Na dozdobenie: 200 ml smotany na šľahanie, 100 g malín, za hrsť lístkov čerstvej mäty

Postup

  1. Vnútro 2,5-litrovej sklenenej misky potrieme rastlinným olejom a vystelieme ju potravinovou fóliou. Fóliu dôkladne vyhladíme a pritlačíme na steny misky. Plátky plnenej kakaovej medovej rolády ukladáme do misky tak, aby sme nimi úplne pokryli jej steny.
  2. Na ovocné coulis dáme mrazené ovocie spolu s hnedým cukrom do hrnca a na miernom ohni ho rozvaríme. Potom ho prepasírujeme cez sitko, aby sme odstránili jadierka. V pol decilitri studenej vody rozmiešame škrob, vlejeme ho k rozvarenému ovociu a za stáleho miešania varíme, kým coulis nezhustne. Necháme ho vychladnúť.
  3. Dve tretiny studeného mlieka dáme variť spolu s vanilkovým cukrom. V tretine mlieka rozmiešame pudingový prášok a prilejeme k vriacenu mlieku. Za stálého miešania povaříme asi 2 minúty. Prelejeme do studenej misky a necháme za občasného miešania vychladnúť.
  4. Vychladnutý puding zľahka zmiešame s dotuha vyšľahanou vychladenou smotanou.
  5. Na dno misky, ktorú sme vyložili plátkami rolády, rozložíme 100 g malín. Na ne nalejeme polovicu pudingovej plnky, prilejeme polovicu ovocného coulis a len jemne premiešame špajdľou, aby sme zachovali mramorový efekt. Posypeme 100 g malín. Prilejeme zvyšný krém, druhú polovicu coulis, jemne premiešame, posypeme zvyšnými malinami a povrch zakryjeme zvyšnými plátkami rolády. Vrch zakryjeme potravinovou fóliou a Šarlotu odložíme do chladničky aspoň na 3 - 4 hodiny, aby stuhla.
  6. Pred podávaním odstránime potravinovú fóliu, dezert opatrne vyklopíme na podnos a ozdobíme čerstvými malinami, ahodami a lístkami mäty.

Tip Medových motúzov

Namiesto vyšľahanej smotany môžeme s pudingom zmiešať aj mascarpone.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1