fbpx
Domov Koláče a zákusky Piekla som v Teleráne 24.1.25: Lahodná medová roláda so smotanovou plnkou

Piekla som v Teleráne 24.1.25: Lahodná medová roláda so smotanovou plnkou

Autorka Jana Štrbková
Medová roláda so smotanovou plnkou

Do svojho základného receptu na medovú roládu som pridala kakao a vytvorila som výború smotanovú plnku s vanilkou. Krásnu roládu som ozdobila príškovým cukrom a bobuľovým ovocím. Svetlá plnka vytvorila fotogenický kontrast a skutočn hosťom Telerána 24.1. 25 aj zachutila. Je to dokonalý, rýchly koláčik.

Teleráno na Markíze sa 24.1.25 nieslo v znamení medových rolád, ktoré som naplnila exkluzívnymi plnkami.

Medová roláda so smotanovou plnkou

Lahodná medová roláda so smotanovou plnkou

Vytlačiť recept
Porcie: 8 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

Na roládu: 4 vajíčka, 250 g medu, 1 lyžička sódy bikarbóny, 140 g hladkej múky, 2 lyžice kakaa

Krém z kyslej smotany: 250 g kyslej smotany, 200 ml smotany na šľahanie 40 %, 1 bal. vanilkového cukru, 1 lyžička vanilkovej pasty alebo extraktu

Na dekoráciu:  lístky čerstvej mäty, čerstvé čučoriedky

Postup

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom do krémovej svetlej zmesi. Múku preosejeme spolu s kakaom a sódou bikarbónou.
  2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po častiach striedavo pridávame do žĺtkovej hmoty vyšľahaný sneh a preosiatu múčnu zmes. Premiešavame metličkou na sneh, ale iba zľahka, aby zostala roláda nadýchaná.
  3. Rúru predhrejeme na 180 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme medové cesto a rovnomerne ho rozotrieme. Pečieme približne 10 až 12 minút, pričom 10 minút by malo byť ideálnych.
  4. Na pracovnú plochu si pripravíme papier na pečenie. Upečenú roládu preklopíme na utierku tak, aby bol papier navrchu. Papier pokvapkáme studenou vodou a opatrne ho odstránime.
  5. Roládu hneď spolu s čistým papieorm na pečenie zvinieme a necháme vychladnúť.
  6. Studenú smotanu na šľahanie dotuha vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom. Opatrne zmiešame s kyslou smotanou a vanilkovým extraktom.
  7. Opatrne rozbalíme roládu. Na povrch natrieme dve tretiny krému a rovnomerne ho rozotrieme až po okraje.
  8. Roládu pevne zrolujeme v rovnakom smere ako prvýkrát.
  9. Orežeme okraje, aby vyzerali úhľadne. Ozdobíme zvyšným krémom, čučoriedkami a lístkami mäty.

Tip Medových motúzov

Namiesto kyslej smotany môžeme do plnky použiť mascarpone.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1