fbpx
Domov Čo na obed Recept z kvásku: Výborné domáce žemle na hamburger

Recept z kvásku: Výborné domáce žemle na hamburger

Autorka Jana Štrbková
domáce kváskové hamburger žemle

Základ dokonalého hamburgera tvoria úžasné, trochu sladkasté žemle posypané sezamom. Mám pre vás môj osvedčený recept na výborné domáce mäkučké kváskové žemle, ktoré váš hamburger premenia na chuťový zážitok.

domáce kváskové hamburger žemle

Recept z kvásku: Výborné domáce žemle na hamburger

Základ dokonalého hamburgera tvoria úžasné, trochu sladkasté žemle posypané sezamom. Mám pre vás môj osvedčený recept na výborné domáce mäkučké kváskové žemle, ktoré váš hamburger premenia na chuťový zážitok. Čo na obed kváskové žemle, žemle na hamburger, kváskové žemle na hamburger European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 12 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.3/5
( 11 počet hlasov )

Ingrediencie

Rozkvas: 100 g hladkej špaldovej múky, 100 g vody, 1 lyžica špaldového kvásku
Cesto: 400 g hladkej špaldovej múky, 150 ml teplého mlieka,  30 g kryštálového cukru, 1 vajíčko,  70 g roztopeného masla, 1 lyžička soli, celý rozkvas
Na potretie: 1 rozšľahané vajíčko
Na posypanie: 3 lyžice sezamových semienok

domáce kváskové žemle na hamburger

Domáce kváskové žemle na hamburger. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas špaldovú múku preosejeme, pridáme vodu a kvások. Zmiešame a prikryjeme. Necháme  odpočívať asi 10 - 12 hodín.
  2. Pripravíme si cesto. Do rozkvasu pridáme preosiatu múku, teplé mlieko, kryštálový cukor,  soľ, roztopené a vychladnuté maslo, vajíčko. Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky aj od ruky. Prikryjeme a necháme postáť pol hodinu. Potom ešte trochu premiesime. Opäť prikryjeme a necháme kvasiť asi 2 hodiny.
  3. Počas tohoto času cesto aspoň dvakrát preložíme. Cesto vyberieme na pmúčenú dosku a rozdelíme ho na 9 rovnakých častí. Každá časť by mala vážiť cca 120 g. Z cesta vytvarujeme hladké guľôčky. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjem fóliou tak, aby sa nedotýkala a nechám odpočívať ešte 2 hodiny. Nakoniec žemle potrieme rožľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami. 
  4. Rúru si vyhrejeme na 220 ˚C. Žemle pečieme asi 20 - 25 minút dozlatista.
  5. Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke.

Tip Medových motúzov

Žemle rozkrojíme a pred plnením hamburgera ešte zvnútornej strany opečieme na panvici, kde pripravujeme mäso na hamburger.

Ešte si prečítajte

3 komentáre

Simona 3. marca 2021 - 7:58

Dobry den, recept fungoval fajn, zemle sa krasne podarili.
Ale..aj napriek tomu ze som isla podla receptu, nevydalo mi 9 zemli ale 6 a aj mensie gramaze (v surovom stave) – pouzila som celozrnnu spaldovu hladku muku (asi to velmi zavisi od muky). A takisto, spaldova muka je super zdrava alternativa ale s tym burgerom nam vsetkym prisla ta zemla dost tazka takze nabuduce budem skusat a hladat nieco viacej „brioskoveho“ typu. Chutovo su ale vyborne.

Odpoveď
Jana Štrbková 4. marca 2021 - 15:53

Super, že ste skúšali, veľmi sa teším, že pečiete a varíte podľa mojich receptov. Áno, tá celozrnná špaldová múka je v pečive ťažšia. Keď ju používam, vždy ju miešam s hladkou múkou v pomere, 1/3 celozrnnej špaldovej a 2/3 hladkej špaldovej. Vyskúšajte ich upiecť len z čistej hladkej špaldovej múky a uvidíte ten obrovský rozdiel. Krásny deň Vám prajem a ďakujem za komentár.

Odpoveď
Julia 12. marca 2021 - 23:39

Velmi dobre zemlicky, vysli krasne 👌🏻 Skoda, ze sa neda pridat fotka. Dakujem za recept

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1