fbpx
Domov Koláče a zákusky Piekla som v Teleráne 24.1.25: Úžasná medová roláda s karamelovou plnkou

Piekla som v Teleráne 24.1.25: Úžasná medová roláda s karamelovou plnkou

Autorka Jana Štrbková
medová roláda s karamelovou plnkou

Do svojho základného receptu na medovú roládu som pridala kakao a vytvorila som výború karamelovú plnku. Krásnu roládu som ozdobila opečenými lieskovcami a lístkami mäty. S výsledkom som bola skutočne spokojná nielen ja, ale aj gurmáni, ktorí boli spolu so mnou hosťami Telerána 24.1.25. Ochutnajte tento super jednoduchý a rýchly koláčik.

Medovú roládu s karamelovou plnkou som piekla aj pred televíznymi kamerami Markízy v Teleráne.

medová roláda s karamelovou plnkou

Úžasná medová roláda s karamelovou plnkou

Vytlačiť recept
Porcie: 8 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.6/5
( 5 počet hlasov )

Ingrediencie

Na roládu:

4 vajíčka, 250 g medu, 1 lyžička sódy bikarbóny, 140 g hladkej múky, 2 lyžice kakaa

Na krém:

100 g smotanového syra, 200 g mascarpone, 150 g karamelové kondenzovaného mlieka, 1 lyžička vanilkovej pasty alebo extraktu

Na dekoráciu:

práškový cukor alebo najemno zomleté mandle, 40 opražených lieskovcov, strúhaná čokoláda

Postup

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom do krémovej svetlej zmesi.
  2. Múku preosejeme spolu s kakaom a sódou bikarbónou.
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po častiach striedavo pridávame do žĺtkovej hmoty vyšľahaný sneh a preosiatu múčnu zmes. Premiešavame metličkou na sneh, ale iba zľahka, aby zostala roláda nadýchaná.
  4. Rúru predhrejeme na 180 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme medové cesto a rovnomerne ho rozotrieme.
  5. Pečieme približne 10 až 12 minút, každá rúra pečie inak, v mojej je 10 minút ideálnych.
  6. Na pracovnú plochu si pripravíme kuchynskú utierku alebo papier na pečenie a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku tak, aby bol papier, ne ktorom sa piekla, navrchu. Papier pokvapkáme studenou vodou a opatrne ho odstránime.
  7. Roládu hneď spolu s utierkou zvinieme a necháme vychladnúť.
  8. Krém: V strednej mise zmiešme smotanový syr, mascarpone, karamelové kondenzované mlieko a vanilkovú pastu. Metličkou premiešame, aby sa suroviny spojili, nešľaháme, pretože inak smtanový syr a mascarpone zrednú. Opatrne rozbalíme roládu a uvoľníme ju z utierky. Na povrch natrieme dve tretiny krému a rovnomerne ho rozotrieme až po okraje.
  9. Roládu pevne zrolujeme v rovnakom smere ako prvýkrát.
  10. Orežeme okraje, aby vyzerali úhľadne. Posypeme práškovým cukrom, ozdobíme zvyšným krémom, opraženými lieskovcami a nastrúhame čokoládu.

Tip Medových motúzov

Roládu môžeme naplniť aj šľahačkou, ktorú sme vyšľahali z 300 ml studenej smotany na šľahanie 40%. K šľahačke zľahka primiešame karamelové kondenzované mlieko a vanilkovú pastu.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1