fbpx
Domov Koláče a zákusky Vynikajúci dezert: Hruškový koláč s vanilkovým krémom

Vynikajúci dezert: Hruškový koláč s vanilkovým krémom

Autorka Jana Štrbková
hruškový koláč recept

Krehké cesto, lahodný vanilkový krém a šťavnaté hrušky. To je hruškový koláč chutný ako sen. Vynikajúci na nedeľné popoludnie ku kávičke.

hruškový koláč recept

Vynikajúci dezert: Hruškový koláč s vanilkovým krémom

Krehké cesto, lahodný vanilkový krém a šťavnaté hrušky. To je hruškový koláč chutný ako sen. Vynikajúci na nedeľné popoludnie ku kávičke. Koláče a zákusky hruškový koláč recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 forma Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.3/5
( 4 počet hlasov )

Ingrediencie

Na 1 formu na tart s priemerom 22 - 24 cm pootrebujeme:
Na cesto: 250 g hladkej múky, štipku soli, 1 lyžicu práškového cukru, 120 g masla, 120 ml sladkej smotany 33%, 1 žĺtok
Na plnku: 250 ml mlieka, 60 g kryštálového cukru, 40 g kukuričného škrobu, 1 vanilkový struk, 4 žĺtky, 3 hrušky, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 80 g marhuľového džemu alebo javorového sirupu

hruškový koláč recept jana štrbková

Hruškový koláč. Príprava receptu: Jana Štrbková, foto: Martin Štrbka

Postup

  1. Múku preosejeme s práškovým cukrom, pridáme soľ, na kúsky nakrájané maslo, smotanu, žĺtok a vypracujeme pevné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme asi 30 minút odležať v chladničke.
  2. Pripravíme si náplň. Z mlieka, cukru, škrobu a drene z vanilkového struku uvaríme hustý krém. Necháme ho trochu vychladnúť a vmiešame žĺtky.
  3. Odležané cesto rozvaľkáme na guľatý plát, vyložíme ním koláčovú formu a vytlačíme okraj. Na cesto rozotrieme náplň. Hrušky rozkrojíme na polovice, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a poukladáme na náplň.
  4. Koláč pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút. Po upečení povrch koláča ihneď potrieme rozohriatym marhuľovým džemom alebo javorovým sirupom.
hruškový koláč recept

Hruškový koláč. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Koláč môžeme podávať aj s čerstvo vyšľahanou šľahačkou. Namiesto hrušiek môžeme použiť aj jablká.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1