fbpx
Domov Vianočné pečenie Orechové rožteky z mlynčeka

Orechové rožteky z mlynčeka

Autorka Nika Lucáková
orechové rožteky z mlynčeka

Tieto orechové rožteky z mlynčeka sa len tak rozplývajú na jazyku a každým dňom, keď čakajú do Vianoc sú krehkejšie.

Sú tak roztomilo strapaté, lebo ich pretláčame cez formičku pripevnenú na mäsový mlynček. Vždy sa pritom dobre zabávame a ja stále spomínam aj na príhodu z detstva, keď som si skoro „pomlela“ prsty, lebo som tak poctivo tlačila cesto do mlynčeka… Babka mi to nežne škodoradostne pripomínala každý rok, keď sme spolu piekli… Škoda, že už sa na mňa pozerá len tam zhora.

Toto je recept na dvojitú dávku,
u nás jedna totiž nikdy nestačí!!!
Nika Lucáková

orechové rožteky z mlynčeka

Orechové rožteky z mlynčeka

Vytlačiť recept
Porcie: 40 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

300 g masla, 200 g práškového cukru, 300 g mletých vlašských orechov, 4 žĺtky, 500 g hladkej múky
Na obaľovanie:
práškový a vanilkový cukor 

Postup

  1. Do misy dáme zmäknuté maslo a vymiešame ho s cukrom, orechami, so žĺtkami aj s preosiatou múkou. Vymiesené cesto môžeme zabaliť do fólie a dať na polhodinky stuhnúť do chladničky.
  2. Na mäsový mlynček pripevníme formičku na pretláčanie keksíkov a potom už len do mlynčeka vkladáme kusy cesta, opatrne ich zatláčame a postupne vytláčame pásiky cesta a nožom odkrajujeme rovnako veľké kúsky.
  3. Tie potom zohneme do rožtekov a ukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie.
  4. Rožteky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 až 15 minút.
  5. Po upečení ich necháme krátko chladnúť na plechu a potom ich obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Alebo ich len poriadne cukrom poprášime.

Tip Medových motúzov

* Ak máte doma kuchynský robot, ktorý má aj mlynček, tak mám overené, že aj naňho formička na pretláčanie pasuje. Len treba nájsť správny stupeň rýchlosti, aby ste stíhali jednotlivé pásiky cesta odoberať. * Rožteky vydržia v suchu a chlade spokojne aj viac než týždeň a sú každým dňom lepšie.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1