fbpx
Domov Koláče a zákusky Piekla som v Teleráne 6.6.25: Lahodná medová torta s karamelizovnými orechami

Piekla som v Teleráne 6.6.25: Lahodná medová torta s karamelizovnými orechami

Autorka Jana Štrbková
medová torta s orechami

Táto medová torta je pre všetkých, ktorí milujú krémové zákusky, chuť poctivého medu a chrumkavých karamelizovaných orechov. Medové pláty sú jemné, mäkké a vanilkový krém zas hebký a svieži. Torta je výborná aj v lete, keď sa podáva vytiahnutá z chladničky, vtedy je lepšia ako zmrzlina. Prvýkrát som recept predstavila 6.6.25 na televíznych obrazovkách Telerána.

„Sme včelárska rodina a tak je u nás doma med veľmi obľúbenou surovinou, s ktorou aj rada pečiem. Najviac všelijakých dobrôt od raňajok, po večere a samozrejme dezertov a tort som predstavila v mojej najúspešnejšej knihe Moja medová kuchárka. Stále však skúšam aj ďalšie recepty. Táto torta je veľmi jednoduchá na prípravu a je lahodná nielen kvôli vanilkovému krému, ale aj karamelizovaným, chrumkavým orechom a šťavnatému bobuľovému ovociu. Mňam.“ – Jana štrbková

medová torta s orechami

Piekla som v Teleráne 6.6.25: Lahodná medová torta s karamelizovnými orechami

Vytlačiť recept
Porcie: 12 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

2 tortové formy s priemerom 18 cm Cesto: 500 g hladkej múky, 2 vajcia, 200 g kryštálového cukru, 2 lyžičky prášku do pečiva, 2 lyžice mlieka, 2 lyžice medu, 100 g masla Orechová vrstva: 300 g nasekaných vlašských orechov, 80 g hnedého cukru, 3 lyžice medu, 120 g masla Krém: 250 ml mlieka, 2 lyžice vanilkového pudingového prášku, 1 bal vanilkového cukru, 1 lyžička vanilkovej pasty, 200 g masla, za hrsť čučoriedok maslo na vymastenie a múka na vysypanie

Postup

  1. Do misky šľahača rozbijeme vajcia, pridáme cukor, prášok do pečiva a vyšľaháme do hustej peny. Za stálého šľahania prilievame po lyžiciach mlieko. Vaječnú penu postavíme nad vodný kúpeľ, pridáme zmäknuté, na kocky nakrájené maslo, med a necháme za stálého miešania roztopiť. Zložíme z vodného kúpeľa a varechou zapracujeme múku. Cesto rozdelíme na polovicu.
  2. Cesto vyvaľkáme na štyri kruhy s priemerom tortových foriem, môžeme ich zarovnať podľa foriem nožom.  Dva kruhy v celku pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 170 ˚C asi 12-15 minút dozlatista.
  3. Na orechovú vrstvu do panvice nasypeme nasekané orechy, hnedý cukkor, pridáme med a maslo a na miernom ohni necháme za stáleho miešania jemne skaramelizovať. Orechy necháme trochu vychladnúť a rovnomerne rozložíme na zvyšné dva kruhy cesta, nakrájame na porcie. Jednotlivé porcie - trojuholníčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme medzi nimi medzery, aby sa nespojili. Pečieme  v rúre vyhriatej na 170 ˚C asi 12-15 minút dozlatista.
  4. Na krém zmiešame mlieko, vanilkový pudingový prášok, vanilkový cukor aj vanilkovú pastu, za stáleho miešania privedieme do varu a na miernom ohni povaríme asi 2 minúty. Vznikne hustý puding. Do horúceho pudingu primiešame na kocky nakrájené zmäknuté maslo
  5. Krémom natrieme spodný plát cesta, posypeme čučoriedkami a prikryjeme vrchným cestom nakrájaným na porcie. Necháme stuhnúť v chladničke a podávame chladené.

Tip Medových motúzov

Namiesto čučoriedok môžeme použiť akékoľvek bobuľové ovocie, ktoré nám dozrieva v záhradke. Tortu môžeme pokvapkať aj horkou čokoládou, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1