Predstavujem vám slivkový luxemburgský koláč. Základ tvorí krehké cesto, ktoré je nádherne obložené kopu sliviek. Je veľmi krásny. A najlepší je, keď je krehké cesto tenučké necelý centimeter. Je to super tip, aj keď chcete piecť s menšou dávkou cukru. Trochu cukru dáte len do cesta a slivky môžete poliať po dopečení tekutým medom alebo javorovým sirupom. Alebo aj vôbec nie a bude príjemne kyslastý.
Dnes som dooberala slivky, ktoré ešte na našom mladučkom strome zostali, odolali vetru, aj nočnému dažďu. Nenechala som na vetvičke ani jednu jedinú sladaučkú dobrotu. Pretože som mala v hlave obrázok koláča, ktorý mi brnkol do nosa, teda do chuťových pohárikov v jednej moravskej cukrárni. A vôbec neniesol meno rýdzo české, volal sa totiž Luxemburgský koláč.
JANA ŠTRBKOVÁ
Veľkou prednosťou Luxemburgského koláča je, že je rýchlo hotový a ingrediencie na jeho prípravu sú vždy po ruke v chladničke! Vynikne v ňom chrumkavý korpus a prirodzená chuť dozretých sliviek.
Ak teda, rovnako, ako ja máte najradšej čisté chute nepokazené všelijakými umelými vylepšovadlami, je to pre vás ideálna dobrota. Najlepšie chutí so šálkou čierneho čaju o piatej 🙂 Preto je táto doborta taká výborná spoločníčka na babské klebetenie…
JANA ŠTRBKOVÁ