fbpx
Domov Koláče a zákusky Prekrásny: Slivkový luxembrugský koláč

Prekrásny: Slivkový luxembrugský koláč

Autorka Jana Štrbková
slivkový luxemburgský koláč recept

Predstavujem vám slivkový luxemburgský koláč. Základ tvorí krehké cesto, ktoré je nádherne obložené kopu sliviek. Je veľmi krásny. A najlepší je, keď je krehké cesto tenučké necelý centimeter. Je to super tip, aj keď chcete piecť s menšou dávkou cukru. Trochu cukru dáte len do cesta a slivky môžete poliať po dopečení tekutým medom alebo javorovým sirupom. Alebo aj vôbec nie a bude príjemne kyslastý.

Dnes som dooberala slivky, ktoré ešte na našom mladučkom strome zostali, odolali vetru, aj nočnému dažďu. Nenechala som na vetvičke ani jednu jedinú sladaučkú dobrotu. Pretože som mala v hlave obrázok koláča, ktorý mi brnkol do nosa, teda do chuťových pohárikov v jednej moravskej cukrárni. A vôbec neniesol meno rýdzo české, volal sa totiž Luxemburgský koláč.

JANA ŠTRBKOVÁ

Veľkou prednosťou Luxemburgského koláča je, že je rýchlo hotový a ingrediencie na jeho prípravu sú vždy po ruke v chladničke! Vynikne v ňom chrumkavý korpus a prirodzená chuť dozretých sliviek. 

Luxusný luxemburgský slivkový koláč. Foto: Jana Štrbková
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková

Ak teda, rovnako, ako ja máte najradšej čisté chute nepokazené všelijakými umelými vylepšovadlami, je to pre vás ideálna dobrota. Najlepšie chutí so šálkou čierneho čaju o piatej 🙂 Preto je táto doborta taká výborná spoločníčka na babské klebetenie…

JANA ŠTRBKOVÁ

slivkový luxemburgský koláč recept

Prekrásny: Slivkový luxembrugský koláč

Predstavujem vám slivkový luxemburgský koláč. Základ tvorí krehké cesto, ktoré je nádherne obložené kopu sliviek. Je veľmi krásny. A najlepší je, keď je krehké cesto tenučké necelý centimeter. Je to super tip, aj keď chcete piecť s menšou dávkou cukru. Trochu cukru dáte len do cesta a slivky môžete poliať po dopečení tekutým medom alebo javorovým sirupom. Alebo aj vôbec nie a bude príjemne kyslastý. Koláče a zákusky slivkový luxemburggkský koláč recept European
Videorecept titul
Videorecept popis
Vytlačiť recept
Porcie: 1 forma na tart 24 cm Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

125 g zmäknutého masla, 50 g práškového cukru, 1 vajíčko, 250 g hladkej špaldovej múky, 750 g sliviek, štipka soli
Na dochutenie: 3 lyžice tekutého medu

Postup

  1. Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne pridávame cukor. Prišľaháme vajíčko izbovej teploty a šľaháme dopenista. Nakoniec primiešame preosiatu múku, môžeme miešať pri nízkých otáčkách a cesto nakoniec dopracovať ručne.
  2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút odložíme do chladničky.
  3. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu a preložíme na okrúhlu, vymastenú a múkou vysypanú formu. Navrch cesta nahusto poukladáme umyté, odkôskované a na štvrtinky nakrájené slivky. Pečieme pri teplote 200 °C asi 40 minút.
  4. Po dopečení koláč polejeme medom. 

Tip Medových motúzov

Pred vložením do rúry môžete slivky posypať škoricou, koláčik bude krásne rozvoniavať a chutiť ešte lepšie.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1